Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

ACTUAL: Inechități din anii 90 reparate de o nouă modificare a legii pensiilor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Duminică, 13 noiembrie  a intrat o vigoare o lege care modifică pentru a treia oară anul acesta legea pensiilor, 263/2010.

Noua lege, 176/2016,  promulgată de președintele Iohannis îi vizează pe cei care au lucrat în grupele 1 și II de muncă și au avut dificultăți în a-și demonstra perioadele de vechime în muncă, în care au lucrat în condiții dificile. Aceste clarificări aduse de noua lege le permite reducerea vârstei de pensionare, dar și alte beneficii.

Inițiatorii legii, care în trei luni a parcurs tot circuitul Camerei Deputaților spun că modificările anterioare ale legii  nu au reușit să anuleze inechitățile dintre oamenii care au lucrat în aceste grupe de vârstă, devreme ce numai unora li s-a recunoscut vechimea în grupele de muncă, în timp ce alții au trebuit să apeleze la justiție.

Inechități din anii 90

Cele mai mari inechități au apărut în anii 90 când legea lăsa la latitudinea firmelor sau întreprinderilor încadrarea în aceste grupe, deși exista un ordin de ministru, 50/1990, care stabilea exact condițiile în care trebuie făcută înregistrarea. Dacă acolo unde existau centrale sindicale sau sindicate puternice lucrurile au mers mai bine, spun inițiatorii, în altele, au apărut discriminări chiar între angajații aceleași întreprinderi în privința încadrării.

În esență legea aduce unele clarificări la posibilitatea de a beneficia de reducerea vârstei de pensionare pe care o au persoanele care au lucrat, înainte de 1 aprilie 2001, în fostele grupe I și II de muncă, iar dovada vechimii în cele două grupe se va face cu carnetul de muncă sau cu adeverințe  emise pe bază de documente verificabile între care :contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă, extras din statele de plată din care să rezulte secția,atelierul/locul de muncă, orice alte documente justificative.

Avocații spun că legea nouă vine să repare inechități care au pus oamenii pe drumurile instanțelor. Avocatul Diana Morar  spune de ce  noua lege e binevenită: ” Chiar eu m-am confruntat ca avocat cu asemenea spețe și încă recent: clienți care au trebuit să demonstreze că au făcut muncă în grupa 1 sau II, în timp ce foștii lor colegi, care au prestat aceeași muncă erau încadrați de la bun început. E bine că de aici înainte se poate regla direct, fără instanțe, pe o procedură bine stabilită” a explicat avocatul.

belciug_-_tribunal_sala_de_judecata_13

Legea 176 a fost respinsă de Senat și nu avea avizul Guvernului, însă a fost votată într-un timp rapid de Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Legea o puteți consulta aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15659

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu