Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Legea ”mai ușor cu reținerile din salariu” respinsă de Curtea Constituțională. Inițiativa era semnată de șefa PNL.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Legea cu pricina a fost semnată de Alina Gorghiu și votată în urmă cu o lună, dar asta nu a împiedicat Guvernul Cioloș s-o atace la Curtea Constituțională.

O inițiativă a șefei Partidului Național Liberal, semnată de mai mulți liberali printre care și Dan Motreanu a fost respinsă în întregime marți, 29 noiembrie  de Curtea Constituțională, după ce consultarea de legalitate a fost cerută chiar de Guvern.

Inițiativa era favorabilă celor cu datorii și împiedica practic ca titlurile executorii să poată fi trimise băncilor sau firmelor pentru poprirea salariilor angajaților fără încuviințarea instanțelor de judecată. Propunerea legislativă stabilea și că veniturile nu pot fi dublu sau multiplu poprite: adică  executorul nu poate cere concomitent atât reținerile din salariu, cât și executarea conturilor și a altor venituri ale datornicului. În plus erau stabilite și proporțiile în care se pot reține lunar banii din salariu: nu mai mult de jumătate din salariu, indiferent câte debite executate există, apoi stabilea o categorie de venituri care nu pot fi executate de genul alocațiilor și ajutoarelor. Această ultimă prevedere este și cea pe care Guvernul a invocat-o în atacul la CCR, susținând că prevederea e în vigoare și se aplică, potrivit Codului Civil, deci ar fi paralelism legislativ.

Guvernul a găsit și alte motive de neconstituționalitate printre care punerea creditorului în situația de a nu-și putea recupera integral creditul. Pe acest ultim principiu a mers și CCR-ul, care a conchis și că legea nu e clară și deci este de neaplicat:” am considerat că întreaga lege este neconstituțională, încălcând prevederile art. 1, alin. 5 și 44 din Constituție, în sensul că legea era neclară, confuză și nu se înțelegea exact cui se aplică, când se aplică procedurile noi pe care le-a stabilit de executare silită”, a explicat , Valer Dorneanu, președintele CCR, citat de Agerpres.

Practic inițiativa legislativă care datează din 2014 a trecut de plenul Camerei Deputaților în una din ultimele ședințe în plen din actualul Legislativ, din luna octombrie 2016.

Legea poate fi consultată aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=13474

Share.

About Author

Lasă un comentariu