Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Fermierii pierd bani pe bandă rulantă în lipsa informațiilor despre finanțări. Fostul ministru Cristian Ghinea vede în GAL-uri soluția salvatoare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministru al fondurilor europene până de curând, Cristian Ghinea a ajuns la concluzia că singurele structuri funcționale care ajung aproape în toate satele României sunt grupurile de acțiune locală, așa numitele GAL-uri.

Pentru că a ajuns să constate că orice altă formă de organizare, fie că e Cameră Agricolă, fie consultanță agricolă este ineficientă și nu este în stare să ducă înformația la agricultori sau să-i sprijine în vreun fel, fostul ministru are planuri mari cu GAL-urile. De altfel acestea sunt un fel de cheie în relația dintre fondurile europene, cele guvernamentale și fermier în strategia Uniunii Salvați România pentru agricultură, în numele căruia candidează și fostul ministru.gal

” Aceste Gal-uri, între care unele chiar funcționează excelent au potențialul de a duce foarte repede informația, dar pot și canaliza rapid și ușor resursele publice prin intermediul lor. E adevărat că unele sunt mai bune, altele mai rele, dar pe ansamblu e cea mai bună soluție”, a explicat Ghinea la o emisiune realizată la un post tv din Bistrița-Năsăud.  În actualul exercițiu financiar al UE, grupurile de acțiune locală ”vor funcționa cu buget dublu față de perioada anterioară, deoarece comisarul european Dacian Cioloș le-a dublat bugetul” mizând și pe preluarea unor funcții sociale, spune Ghinea.

Fostul ministru cere clasei  politice să renunțe la ideea de a înființa camerele agricole și să concentreze în schimb pe aceste GAL-uri : Aceste structuri sunt ignorate de clasa politică. Sunt finanțate exclusiv din fonduri europene și prin contribuția membrilor. Considerăm că GAL-ul reprezintă un bun strategic al statului român pentru ridicarea clasei de mijloc în rural și a satului în general. Propunem suplimentarea finanțării din fonduri naționale, cerem clasei politice să înceteze în a crea noi structuri birocratice (camere agricole, care se alătură celor deja existente) și să utilizeze instrumentele de succes deja existente.” este propunerea sa și a UNIUNII Salvați România.

 

P.E.

Share.

About Author

Lasă un comentariu