Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Profesoara Cristina Iurișniți candidează pentru că vrea un strop de normalitate în viața politică. Nu și-a luat concediu și face campanie electorală între două reprize de teste și pregătiri pentru ore.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

În urmă cu ani buni am intervievat-o pe Cristina Iurișniți, profesoara de limba franceză, care se bătea să deschidă școala pentru proiectele de finanțare europene. Exista atunci așa un soi de reticență, un fel de rezistență la aceste proiecte. Se lupta cumva cu sistemul, încercând să arate ce șansă extraordinară și ce deschideri oferă finanțările, dar și schimburile interculturale pe care le înlesnesc. Totul se învârtea atunci pentru tânăra profesoară în jurul școlii. Chiar și viața personală. Și o invidiam pentru câtă pasiune și ardere pune acolo pentru școală, cum se regăsește în fiecare copil, cum se străduiește să le conserve sensibilitatea. Sau cum o lecție de limba franceză se poate transforma într-o lecție  de viață. Sau de cultură civică, în funcție de împrejurări. N-aș fi bănuit că peste ani am să fiu în fața unui alt interviu cu profesoara Cristina Iurișniți. De data aceasta în postura de prim candidat la Camera Deputaților. Din partea USR.

 

De ce Cristina Iurișniți candidat la Parlament? Ce v-a făcut să luați așa o decizie?

Îmi vin în minte spusele lui Rebreanu, ”Viitorul ni-l putem modela după cum vrem. Până la urmă viața este un lut căruia voința îi dă formă!”. Voința, implicarea, dorința de a acționa, de a nu mai vedea o țară a Meșterului Manole unde orice construcție e dărâmată peste noapte, lipsa continuității, cultura acțiunilor de calitate, perseverența. Dacă începi un lucru bun, acela trebuie dus până la capăt! Asta îi învăț și pe elevii mei și până la urmă de la educație pornește totul!

Revenind la întrebare, am acceptat aceasta nominalizare pentru că m-am implicat în Proiectul USR la început ca voluntar, pentru strângerea de semnături, apoi mi-am spus că acest proiect trebuie dus până la capăt!

Cum v-a desemnat USR cap de listă la Camera Deputaților? S-a intervenit de la București? Știu că mulți ar fi dat orice pentru poziția asta la un partid pe val cum e USR-ul.

Colegii mei mi-au dat un vot de încredere, iar conducerea centrală a susținut opțiunea lor. Colegii m-au desemnat ținând cont cred, atât de implicarea în organizație cât și de competențele din domeniul în care profesez. Sunt de  22 ani profesor titular în învățământ,  profesor metodist din 2010 , fac parte din Consiliul Consultativ al ISJBN. Sunt si formator si corector DELF. In acest an am finalizat cu succes programul de Master in didactica limbii franceze si managementul formarii la Besancon, în Franța. Din acest an școlar am fost cooptată în Comisia națională pentru curriculum , deci voi lucra pe programele didactice, imediat după alegeri.

Sunteți la prima experiență de campanie electorală. La fel si USR.Cum vi s-a părut? V-ați trezit într-un maraton de evenimente.

Da, un adevărat carusel această prima experiență electorală. Am multe de învățat, însă am pornit cu entuziasm și încrederea că putem sa ne schimbam cu toții. Mai bine să promovăm o bază sănătoasă, oameni care vor să elimine furtul și risipa din banul public! E obligatoriu să avem o fundație bună pentru casa pe care vrem să o construim, și aici includ viitorul Parlament, cel care va lua decizii pentru 4 ani pentru noi toți.

V-ați luat concediu în campanie? Nu știu vreun candidat deschizător de liste care să n-o fi făcut.

Nu mi-am luat concediu. Am mers la școală, am date teste, teze, am mai organizat și un concurs de recitare de poezie și de creații artistice în limba franceza în 6 decembrie, exact de Sfântul Nicolae, protectorul copiilor.

Și în același timp am făcut față tuturor rigorilor unei campanii, adică: emisiuni radio și televiziune, întâlniri cu alegătorii și tot ce include un asemenea program.

Ce credeți că o să puteți schimba in politică?

Susțin asemenea tuturor candidaților USR un alt fel de politică! Cu onestitate, cu responsabilitate și transparență, acțiunea politică va trebui până la urmă să aducă în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi starea de normalitate care ne lipsește!

Dar în Parlament? Pentru că scorul pe care-l are USR-ul vă dă dreptul să sperați la un loc acolo.

Am câteva priorități pe care le voi urmări cu perseverență : 6% din PIB pentru educație! 6% din PIB pentru sănătate! Știu că nu va fi ușor. Însă cu determinare și voință putem ajunge și aici. Legea bugetului va ajunge în Parlament, așa că nu va fi deloc simplu pentru cei care vor spune că nu se poate.

Intenționez să fac parte din comisia de învățământ, acolo unde se discută și se analizează la prima mână toate proiectele care vizează educația și sistemul de învățământ și de acolo voi ridica problema revalorizării școlilor profesionale prin parteneriate cu investitorii locali. Dar și continuarea depolitizării învățământului, sistemului de sănătate și administrației locale va fi una din prioritățile mele.

 Ce faceți cu alegătorii din rural? Fizic n-ați avut timp să ajungeți, iar acolo contează mult ce spun primarii. Ori USR nu are cum sa ajungă în tot județul. Cel puțin nu în campania asta.

Am ajuns și în rural, la Prundul Bârgăului, de exemplu. Oamenii sunt profund dezamăgiți, pesimiști chiar, dar discutând mai mult cu ei mi-am dat seama că de fapt își doresc o schimbare, care să ne salveze de corupție, de afacerile murdare din achizițiile publice, de furtul din banul public, că vor să aibă acces la servicii medicale decente, la învățământ de calitate pentru copiii lor și multe altele care țin de un trai decent și o societate normală. Pentru acesta trebuie o continuitate in politici. Iar USR propune Programul ”Școala pentru toți”, finanțat de la buget  pentru a diminua rata abandonului școlar și a integra cei peste 300 000 de elevi în afara sistemului de învățământ. Avem multe programe și am vorbit despre ele cu cei cu care ne-am întâlnit.

Aveți vreo lege/proiect legislativ pentru care vreți să vă bateți în mod special? Bănuiesc că din învățământ? Spuneați că va preocupă învățământul profesional.

Voi susține revalorizarea și crearea de școli profesionale în județ pe lângă marii angajatori, dar și școli care să pregătească viitori meșteșugari sau lucrători calificați în turism . Pentru că  1 sau 2 săptămâni de practică / semestru, cum e acum  este prea puțin pentru filiera tehnologica. E un fel de struțo-cămilă între filiera teoretică și învățământul profesional.

E nevoie însă și de elite și este foarte important să găsim modalitatea să le stimulăm pentru a-și dezvolta la maximum capacitățile creatoare. Mai mult decât atât trebuie să găsim modalitățile prin care să-i încurajăm să rămână sau să se întoarcă, dacă sunt plecați la studii în străinătate.  Cum este Andreea Grad, o fostă elevă cu care am lucrat din promoția 2013, filologie bilingv franceză,  care a participat la olimpiadele naționale de limba franceza si a fost acceptată ca studentă în cadrul prestigioasei Universități Sorbona din Paris în urma obținerii Certificatului Internațională de Competență lingvistică  B2 ( nivel maxim la nivel liceal )  și a unei medii de 9,90 la Bacalaureat. Educația primită in Colegiul Național Andrei Mureșanu la care a contribuit întreg corpul profesoral , dar si ambiția si munca personala  i-a permis să ajungă șefa de promoție la Sorbona in 2016. Pentru genul acesta de valori trebuie să creăm un cadru legislativ care să-i stimuleze să dea cel mai bun randament în timpul școlii și apoi să rămână în țară.

Credeți că învățământul mai are vreo șansă de reformare? Dar sănătatea?

Da, categoric. Pentru a progresa trebuie să gândim pozitiv, sigur ca sunt șanse, dacă se continuă ce s-a început și se continuă inclusiv cu selecția directorilor de școală sau a managerilor de spitale pe criterii de competență!

Trebuie și o reformă în programe care e obligatoriu să fie in relație cu cerințele societății actuale, cu piața actuală a muncii, mai multă consiliere pentru elevii claselor a VIII-a care au abilități practice și care ar putea să facă foarte bine o meserie. După alegeri, voi fi la Brașov, tocmai pentru a lucra pe programele de gimnaziu, și a valida în cadrul comisiei naționale forma finala a acestora.

Dar pentru toate aceste reforme e nevoie ca profesioniștii să fie lăsați să-și facă treaba , iar decidenții trebuie doar să le asigure cadrul legislativ și executiv cel mai adecvat, trebuie să-i stimuleze, nu să-i încurce. Și e nevoie de alți decidenți, fără interese ascunse, fără legăturile subterane care-i ține legați unii de alții de 26 de ani. Pentru că de data asta în sfârșit ai cu cine vota.

Publicitate Electorală

Share.

About Author

Lasă un comentariu