Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Mesaj pentru tineri în preziua votului : ”Votul nu doare și dă încredere. Chiar dacă nu vă place oferta, asta nu vă împiedică să votați ”.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Profesoara de limba română Monica Halaszi a postat  ieri pe pagina sa de socializare un mesaj tulburător adresat tinerilor aflați la vârsta votului. Una dintre figurile cele mai populare  printre elevii din Bistrița, profesoara nu ezită să se culpabilizeze simbolic în numele generației sale, care nu s-a priceput să-i deprindă pe copii să gândească critic.

Iar lipsa apetitului pentru vot al tinerilor ar putea fi urmarea educației în stilul ” stai jos, nu știi nimic”, a concentrării ”pe ținte și mai puțin pe pași”. Tocmai de aceea profesoara le cere tinerilor să voteze, nu doar pentru că fiecare vot contează, ci și pentru a le arăta celor maturi ce forță are această generație:

”Mesajul meu este pentru voi, cei tineri și foarte tineri, pentru voi, actuali și foști elevi, pentru voi cei care credeți că votul vostru nu contează. Ba contează al naibii de mult! Uneori un vot, unul singur, face diferența. Poate că vă simțiți asemeni cetățeanului turmentat, poate că nu vă place oferta electorală, dar asta nu vă împiedică să votați. Votul nu doare și dă încredere. Vouă și nouă.

Ieri, în Gara de Nord, stând la o coadă care părea că nu se mai termină, am intrat în vorbă cu o doamnă din Constanța care spunea cu tristețe: „Uitați, merg acasă tinerii aceștia frumoși, dar nu vor merge la vot! ” Am contrazis-o, spunându-i că da, or fi unii care nu se vor duce, dar eu cred că tinerii aceștia sunt, în ciuda aparentei lor superficialități, responsabili. M-a privit și mi-a răspuns cu aceeași tristețe: „Ar fi bine să fie așa, dar nu prea cred… Nu le pasă.” Și atunci m-am întrebat dacă nu cumva așa o fi, că de fapt nu vă pasă… Și dacă e așa, nu e oare de fapt generația mea, generația „oamenilor mari”, a „maturilor”, de vină pentru această nepăsare? Pentru această inapetență a voastră de a participa la vot? Nu e oare efectul acelui șir de „stai jos, nu știi nimic”, „ce opinii să ai tu”, „ești prea mic să ai păreri”, „taci din gură”, „nu vorbi și ascultă că eu știu mai bine”? Dacă noi suntem de vină, dacă am creat – prin atitudinea noastră – o generație (sau generații) care nu este convinsă de forța pe care o are?

Dacă e așa, iertare! Și pedepsiți-ne! Votați! Prezența voastră la vot va fi dovada că vă pasă” este mesajul postat de Monica Halaszi pe pagina de facebook.

Decorată anul acesta de președintele Iohannis cu ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de cavaler, Monica Halaszi este profesor de limba română la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, dar și director al Casei Corpului Didactic din Bistrița, funcție în care a fost numită interimar luna trecută.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu