Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Surpriza redistribuirilor: USR are deputat la Bistrița, ALDE prinde doi parlamentari.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Marea surpriză a acestor alegeri în Bistrița-Năsăud  este deputatul obținut de USR, care a pornit în cursă aproape fără șanse. Profesoara Cristina Iurișniți care a intrat în politică de câteva luni va merge în Parlamentul României din partea județului Bistrița-Năsăud. O altă surpriză este fotoliul de senator care urmează să fie obținut la redistribuire de Ioan Simionca din partea ALDE.  De altfel ALDE a făcut dubla la Bistrița cu 8,8 % din voturi și trimite și un deputat pe fostul prefect Ioan Țintean. Toți cei trei ar urma să ajungă parlamentari în urma redistribuirii naționale a mandatelor.

Informația a fost oferită astăzi de liderii PSD Bistrița-Năsăud într-o conferință de presă. Primvicepreședintele PSD, Nicolae Moldovan, care a anticipat pentru Bistrița Express în urmă cu câteva luni un scenariu care indică faptul că orice este posibil cu algoritmul de redistribuire națională  ne-a explicat și cum au aflat cei din PSD primii înaintea anunțului Biroului Electoral: ” un soft pe care-l avem simulează  atribuirea mandatelor. Softul e conectat cu baza națională a partidului ”, iar probabilitatea de a greși este mică, explică liderul PSD.

Practic marele perdant în această redistribuire este PNL BN  care a pierdut cu 23000 de voturi mandatul de senator în favoarea ALDE care a obținut de trei ori mai puțin, adică 8260. Altfel spus PNL BN cu 23% a obținut un singur deputat, pe Robert Sighiartău la fel ca și USR care a obținut 5,39%. Iar ALDE cu 8,8% trimite la București doi parlamentari. În schimb, PSD cu 45,45% a obținut trei mandate: un senator, pe Ioan Deneș, și doi deputați la prima atribuire: Doina Pană și Daniel Suciu.

Cum pierde PNL și Ioan Turc mandatul de senator? Simplu: avea nevoie de 48000 de voturi și a obșinut doar puțin peste 23000. Voturile se duc în coșul național și de acolo conform unui coeficient și altor criterii se duc la cel mai bine plasat din lista națională. În cazul acesta se pare că s-au dus la un candidat PNL de la Cluj care avea 36% și avea nevoie de un rest, a explicat primvicepreședintele Nicolae Moldovan.

Citește și: CALCULE- ÎN BN al doilea mandat de senator și al treilea de deputat pot fi luate de orice partid. Cifra 43 e cheia.

De altfel primarul Moldovan, care a fost multă vreme director de campanie și este familiarizat cu acest sistem complicat de distribuție a detaliat pentru Bistrița Express cum funcționează redistribuirea națională:

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Avand in vedere prezenta la vot la BN, faptul ca PNL pierde voturile si se duc la cluj e un dezastru. Accentuarea acestui dezastru vine si din faptul ca ia ALDE fotoliu de senator. Cred ca isi dau cu pumnii in cap acum. Campania PNL a fost penibila, o incredere nemasurata bazata pe minciunile care le spuneau chiar ei iar noi trebuia sa le credem. Daca nu aveau suportul religios nu luau atat si poate nu era durerea asa de mare.
    Politica le-a jucat feste chiar lor care o practica.

Lasă un comentariu