Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Cristina Iurișniți a semnat un proiect de lege prin care directorii de școli nu-și pot păstra funcțiile dacă nu participă la concurs

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Inițiativa legislativă, care este semnată de deputații USR și PNL vrea să transforme în lege prevederea din metodologia concursului de directori suspendată prin primul ordin dat de noul ministru, Pavel Năstase.

Potrivit deputatului USR Cristina Iurișniți inițiativa care amendează legea Educației 1 /2001 aduce un articol nou care precizează negru pe alb că persoanele care au fost respinse la concursul de directori, sau nu s-au prezentat, să nu poată ocupa funcții de conducere în instituții de învățământ fără un concurs.

Legea în vigoare prevede că: ”în condițiile vacantării funcției de director, până la organizarea unui nou concurs, conducerea interimară este preluată, prin hotarare a consiliului de administrație, de către directorul adjunct sau un cadru didactic membru în consiliul de administrație, care devine automat si ordonator de credite”.

În plus față de reglementarea din metodologia impusă de fostul ministru parlamentarii semnatari susțin  că în mod normal, ocuparea funcțiilor rămase vacante ar trebui să se facă tot în urma organizării unui concurs, și nu printr-un mecanism de numire.

Expunerea de motive semnată de deputatul Cristina Iurișniți împreună cu colegii USR și PNL din comisia de învățământ precizează căpentru a asigura o egalitate de tratament în fața legii pentru toți candidații, respectiv directorii și directorii adjuncți ai unităților de învățământ preuniversitar din România. ar trebui să fie imposibil ca funcțiile rămase vacante să ajungă să fie ocupate de persoane care fie nu au fost interesate să participe la concurs, fie au participat dar nu au fost suficient pregătite și nu au promovat probele de concurs”.

În 7 ianuarie 2017, actualul ministru  a semnat un  ordin care împuternicește inspectorii școlari generali să numească în funcțiile rămase vacante inclusiv persoane care, până la organizarea concursului, au ocupat funcţii de director sau de director adjunct în unitatea de învăţământ respectivă dar care fie nu au participat la concurs, fie au participat dar nu au fost admise.

Inițiatorii proiectului susțin că un asemenea ordin nu ar fi posibil dacă legea ar fi reglementat strict condițiile numirii în funcțiile de director.Proiectul legislativ este unul dintre primele depuse de deputați în actuala legislatură.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu