Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

EDITORIAL: Natașa nu a primit o mașină, i-a fost furată bicicleta!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Guy Kawasaki, marele specialist în marketing din Silicon Valley, are un exemplu sugestiv despre “prognoza rezervată” atunci când întocmești un buget sau un plan de afaceri. Un antreprenor i-a prezentat o propunere de finanțare. La întrebarea: “de unde ai obținut aceste cifre de vânzări?” acesta a răspuns: “Am ales o cifră din burtă, destul de mare pentru a te interesa, dar suficient de mică pentru a nu părea idiot”. Se pare că, proiecția veniturilor bugetare pentru 2017, prevăzută în proiectul de buget al PSD a fost făcută pentru a părea “idioți”. Buget pe 2017 se bazează pe venituri de 253 de miliarde de lei, o creștere de 14% față de cele 221 miliarde încasate in 2016. Să fim serioși, în istoria țării nu a existat o creștere anuală de 14% a încasărilor bugetare, nici atunci când a crescut TVA cu 5%.

Vă întrebați de unde asemenea derapaj? Datele pe care s-au bazat când au scris programul de guvernare aparțin Comisiei Naționale de Prognoză, o instituție căreia nu i-au prea ieșit prognozele în ultimii 20 de ani. La aceste cifre, au mai adăugat și ei un pic de “optinimsm” nu mult, doar 1% la creșterea economică (5,5% în loc de 4,5% cât spunea in decembrie celebra comisie). Din păcate, bugetul unei țări nu este sondaj electoral, unde marja de eroare îți permite să “dai bine”, nu 1% din PIB înseamă aproape 7,5 miliarde de lei, adica în jur de 1,66 miliarde de Euro, un mizilic. Cu asemenea optimism debordant, proiectul de buget începe să semene cu celebrele raportări de pe vremea lui Nea Nicu, când se spunea că cei de la Ministerul Agriculturii, când au însumat numărul de hectare arate au transmis un mesaj către județe: “Opriți aratul că ați depășit granițele”.

Unii vor spune că optimismul este bun și mai bine să “ni se dea” pentru că ani de zile ni s-a luat. De acord, dar dacă nu ai de unde, ce faci? Faci ca în bancul cu Natașa despre care se spune ca a primit o mașină de la Colhoz, numai că Natașa, nu a primit o mașină, i-a fost furată bicicleta.

Așa că, hai să fim pragmatici, din 1 februarie repede la înmatriculat mașini fără taxă și la făcut firme gratis, pentru că nu se știe cât vor ține aceste minuni. În rest, vom urmări din nou, seară de seară, în reluare, serialul “motive și vinovați din cauza cărora, “laptele și mierea” nu curge nici anul acesta, pe meleagurile Mioriței.”

Share.

About Author

Lasă un comentariu