Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Panouri de avertizare pe localurile fără autorizație de securitate la incendii. Un proiect inițiat de un parlamentar bistrițean vrea să-i pună la adăpost pe clienți

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul PMP Ionuț Simionca a depus astăzi în Parlament un proiect de lege care să-i oblige pe proprietarii de restaurante, cluburi și alte localuri de alimentație publică să avertizeze consumatorii cu afișe de mari dimensiuni că sunt acolo pe riscul lor.

Altfel spus proiectul legislativ odată devenit lege  i-ar obliga pe cei  care nu au autorizație de securitate la incendii să afișeze clar panouri de avertizare  cu litere de o șchioapă ( dimensiune de cel puțin 10 cm corpul literei) în fața ușii de acces principal în care să specifice că nu dețin autorizația în cauză (vezi foto). Cei care nu o fac riscă, dacă proiectul se adoptă în forma aceasta, amenzi de zeci de mii de lei(între 20 și 50000 de lei)

. 

În expunerea de motive, deputatul Ionuț Simionca, spune că a simțit nevoia să depună acest proiect legislativ tocmai pentru că reglementările în materie de protecția în caz de incendii, deși înăsprite după drama de la Colectiv, sunt deocamdată insuficiente, în condițiile în care termenele pentru intrarea în legalitate se tot amână (prorogă). Astfel deși termenul inițial pentru autorizația de securitate la incendii fixat prin OUG 52/2015 de guvernul Cioloș a fost 31 decembrie 2016, lipsa personalului pentru a acoperi volumul mare de cereri a determinat apariția unui alt termen: 30iunie 2017.

Proiectul ar putea sta în proceduri parlamentare mai mult decât termenul limită al proprietarilor de localuri

Proiectul lui Ionuț Simionca înregistrat în 21 februarie 2017 la Camera Deputaților are nevoie însă de cel puțin câteva luni, în cea mai optimistă variantă, pentru a trece prin proceduri parlamentare prin cele două camere ale Legislativului, adică avize ale Guvernului, punct de vedere al Consiliului Legislativ, apoi comisii de specialitate, plen și același circuit repetat și la Senat. Chiar dacă a cerut procedură de urgență pentru proiect, nu e clar dacă va și obține de la Biroul Permanent al Camerei Deputaților examinare în această procedură. Oricum riscul de a depăși termenul până la care agenții economici sunt obligați să intre în legalitate este foarte mare și atunci eficiența proiectului ar putea fi compromisă. Deputatul Simionca spune că nici vorbă:” Eu spun că nu vor face față cu autorizațiile și termenul se va proroga din nou. Apoi al doilea afiș, cel care specifică faptul(vezi foto 2) că s-a intrat în legalitate e gândit tocmai pentru această situație” spune parlamentarul PMP. Potrivit lui Ionuț Simionca proiectul pe care l-a inițiat e contrasemnat de câteva zeci de parlamentari de pe tot eșichierul politic.

El și-a prezentat proiectul legislativ marți într-o conferință de presă alături de Eugen Tomac, președintele executiv al PMP.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu