Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Proiectul Aquapark-ul crapă la calculul economic. Opoziția: analiza economică e fără fundamentare. Puterea: orice proiect îndrăzneț e contestat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Studiul de fezabilitate pentru Aquapark-complexul acvatic minune care urmează să fie amenajat până în 2020 în apropierea pârtiei de schi și introdus în regim de urgență într-o ședință extraordinară a trecut ieri prin votul Consiliului Local Bistrița după câteva bâlbe prin comisii și foarte multe semne de întrebare în privința calculelor economice.

Au bătut la ochi bâlbele

A ridicat semne de întrebare modificarea din pix într-o singură noapte de către proiectant a calculelor cost-beneficiu Dacă în comisii cu o zi înainte consilierii au votat studiul bazat pe o analiză pe 30 de ani, în plen s-au trezit cu calculele ajustate pe 15 ani și evident cu totul alte cifre și cu alt document. Apoi documentul din mape vorbea de o altă investiție făcută pe credit, în plen au aflat însă că s-a schimbat abordarea și că de fapt municipalitatea vrea să facă rost de bani (6,5 milioane de euro fără TVA) prin Programul Național de Dezvoltarea Locală (PNDL) și de aici și urgența invocată a ședinței. Segmentul de piață vizat a fost și el supus tirului criticilor, dar și un cost pe bilet de 50 de lei considerat exagerat:

”Analiza economică e defectuoasă. Toate cifrele sunt forțate să dea bine. Au luat în calculul sustenabilității  50 de lei de utilizator, presupunând că va face o consumație de 25 de lei fiecare. Dar consumația asta nu intră în costul biletului, deci cum să te bazezi pe ei în calculele de bază. Apoi nu au luat în calcul concurența: cea de la Figa, dar și ștrandurile private, segmentul țintă e pus din pix, n-au nicio fundamentare” explică Ioan Peteleu consilier local PNL și fost viceprimar. Apoi au investit 1 milion de euro în modernizarea Ștrandului de la Codrișor fără să se gândească la o analiză. Și ne spun în documente că fac investiția pe credit, dar nu atașează vreo ofertă din partea unei bănci”, a explicat Ioan Peteleu pentru Bistrița Express.

Teodor Mîrza, consilier PER explică de ce a votat împotrivă: ”totul a fost pe dos de la felul în care au făcut-o până la cifre. Zilele trecute în comisie  era o documentație, apoi a apărut alta. În comisie vedem ceva, apoi a doua azi în plen aflăm că a fost o încadrare greșită și ni se dă altceva”.

Nicio bancă nu ar finanța

Mircea Archiudean, consilier PER și om de afaceri a făcut o analiză la sânge a sustenabilității Aquapark-ului și mai peste tot i-a dat cu minus: ”Vedem aici că investiția de capital se face prin accesarea unui credit extern și contribuție proprie  aPrimăriei. ..Dacă studiem această ANALIZĂ COST-BENEFICIU a proiectului AQUAPARK BISTRIŢA, fără a exagera indicatorii economici, realizam că nici o BANCĂ nu ar finanţa o asemenea investiţie unui PRIVAT. În schimb o primărie poate accesa relativ uşor un credit pentru o investiţie ca aceasta, deoarece costul se va împărţi PAUŞAL pe toţi cetăţenii oraşului, pe o perioadă lungă de timp…Făcând un calcul matematic simplu, observăm că previziunile de cheltuieli şi venituri din această analiză sunt DEPARTE DE A FI REALE cu situaţia existentă.” apreciază omul de afaceri, care le-a cerut colegilor consilieri să nu voteze.

Archiudean analizează și estimarea veniturilor raportată la situația din piață și ajunge la concluzia că situația nu e favorabilă voiitoarei investiții ESTIMAREA VENITURILOR de la pag 10, spune că complexul va fi vizitat în primul an de 54 750 de vizitatori (150 de vizitatori in fiecare zi), AFIRMAŢIE ERONATĂ dacă ţinem cont de faptul că în oraş la ora actuală funcţionează încă 6 investiţii similare cu Aquapark’ul, care majoritatea sunt private .. în concluzie AQUAPARK va împărţi numărul clienţilor cu aceste locaţii, care pe lângă piscine oferă şi activităţi conexe cum ar săli de fitness..Pentru a atrage clienţii la AQUAPARK nu poţi să ceri un preţ de intrare dublu faţă de “concurenţă”. (La care se mai adauga cheltuielile de transport si timpul pierdut)..Într-un calcul obiectiv ar trebuie să folosim un preţ de maxim 25 lei/persoană” explică Archiudean.

”Proiectele mari au fost întotdeauna controversate” este replica majorității

Consilierul PSD Camelia Tabără, președintele de ședință al  Consiliului Local Bistrița spune că a votat pentru din multe motive. În primul rând că e o investiție pe care toată lumea și-o dorește demult în Bistrița și că orice proiect de asemenea complexitate este inițial contestat: ” Așa a fost și cu Parcul Municipal și ați văzut ce a a ieșit, cu Campusul Național Liviu Rebreanu, a fost la fel, acolo la început nici eu nu am fost convinsă și priviți acum ce investiție e.  Sunt probleme, nimic nu e simplu. dar cu timpul își vor da cu toții seama de utilitatea și valoarea Aquapark-ului. Și nu e proiect în faza aceasta, e doar Studiu de fezabilitate și ai  nevoie de studiu să-l poți depune pe PNDL. ” mai spuen consilierul local.

Proiectul a obținut 14 voturi pentru din partea reprezentanților PSD, ALDE și UDMR, în timp ce consilierii PNL și PER au votat împotrivă, mai puțin liberalul Filip Moisil care s-a abținut. Proiectul se întinde pe 15 hectare și amenajarea este programată să înceapă din 2018 și să dureze 2 ani. Primarul Ovidiu Crețu a explicat și de ce s-a răzgândit cu creditul. “Nu luăm credit, pentru că a apărut această oportunitate. Asta înseamnă să fii elastic, să fii flexibil. S-a votat bugetul național, suntem eligibili pe PNDL și trebuie să trimit propunerile care au fost aprobate în consiliu. De aceea a trebuit votul pe acest SF, ca să-l pot propune pe PNDL” a mai spus Ovidiu Crețu

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius - PARTIDUL VERDE în

    HOPAAA ! Nu imi vine sa cred ce citesc !Dupa o buna bucata de timp PER-ul se face auzit si se impotriveste deciziilor date din PIXUL unic al TATUCULUI absolut. FELICITARI ! Numa bagati deseama baieti ca de se aude la (BUCALE) sa nu o patiti ca si altii dinaintea voastra. Eu cum sunt un iubitor de oameni daca va fi cazul va astept la VERZII EUROPENI unde cuvantul este liber ca SOIMUL din ceriuri. BRAVO, BRAVO, BRAVO !!!

Lasă un comentariu