Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Plopii nu vor mai putea fi plantați pe orice terenuri iar suprafețelor sub 1 ha li se va putea schimba categoria doar cu aviz de la DADR

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un proiect  care modifică legea 18, revizuită, a fondului funciar, aflat în circuit parlamentar, este folosit de Ministerul Agriculturii ca să-și impună câteva modificări considerate importante: de la schimbarea categoriei de folosință a terenurilor, până la interzicerea plantării plopilor pe terenurile agricole de categorie superioară sau o reglementare mai strictă a  construcțiilor în extravilan.

MADR a invocat urgența și cere rapid modificări

Proiectul pe care vrea să-l modifice Ministerul a fost depus de câțiva deputați PSD prin 2015 și n-a trecut de Senat, însă MADR-ul insistă să-l treacă prin Camera Deputaților, care este decizională. Amendamentele  au fost avansate marți, 20 martie de secretarul de stat Daniel Botănoiu în comisia de agricultură a Camerei Deputaților și miercuri erau deja adoptate  de comisie.

Astfel, MADR vrea să permită ca terenurilor arabile cu dimensiuni sub un hectar să li se poată schimba categoria de folosință cu aprobarea Direcțiilor pentru Agricultură din județe în procedură simplificată fără a mai fi nevoie ca oamenii să fie purtați pe drumuri și doar pentru ceea ce depășește 1 hectar să fie nevoie de acord ministerial.
Apoi  MADR vrea să dea posibilitatea  amplasarii  construcțiilor extravilane prin specificarea mai detaliată a obiectivelor pentru care se solicită : acestea..să poată fi amplasate  doar pe terenuri agricole de clasa a III-a, a IV-a și a V-a de calitate având categoria de folosință arabil, vii, livezi, precum și pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătățiri funciare, ” scrie Daniel Botănoiu pe pagina sa de socializare.Secretarul de stat a explicat în comisie ca au avut situații, de ex cu plantații pomicole  care includeau și depozite, pentru care legea fondului funciar nu permitea construcția. ” dăm drumul programului pomicol și trebuie să modificăm legea, pentru ca altfel diminuăm șansele unora”

Povestea plopilor folosiți de speculatori

Un alt amendament restricționează realizarea de culturi energetice non-agricole(și aici plopii sunt cei vizați) exclusiv pe terenuri arabile de clasa a IV-a și a V-a de calitate stabilită de către Oficiile de Studii Pedologice și Agrochimice. Motivul este halucinant: oficialii ministeriali cred că plopii sunt plantați intentionat de speculatorii de terenuri chiar in marginea parcelelor noi pentru a-i obliga pe proprietarii vecini să le vândă ieftin terenul, pentru că la umbra plopilor  nu crește nimic. A spus-o Daniel Botănoiu chiar în sedința comisiei de agricultură de miercuri, 22 martie. Teoria speculatorilor imobiliari care folosesc plopii ca să își extindă proprietățile a fost vehiculată însă în spațiul public de ministrul Daea, după o vizită la Rădăuți.

Un alt amendament la proiectul cu pricina se referă la ”- redarea sau introducerea în circuitul agricol a amenajărilor piscicole” Ar fi vorba de terenuri care au avut în trecut amenajări piscicole, dar pe terenul secat exista culturi însă cei care folosesc pământul nu pot primi subvenții, și nici nu pot face proiecte europene care sa vizeze terenurile: ” Actul normativ are rolul de a diminua birocrația, de a permite realizarea mai rapida a investițiilor cu fonduri europene dar si punerea in concordanța a legislației emise in ultimii ani pe acest subiect” a explicat secretarul de stat de la MADR deputaților din comisie.

Proiectul legislativ va trebui să treacă de votul plenului Camerei Deputaților.

Share.

About Author

Lasă un comentariu