Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Constructorul MHC-ul din Lunca Ilvei amendat pentru a doua oară cu 100 de mii de lei de Garda de Mediu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Firma care construiește microhidrocentrala de la Lunca Ilvei, SC Hydroelectric Engineering SRL. a fost amendată din nou cu 100 de mii de lei de comisarii Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud la sfârșitul săptămânii trecute, pentru că a ignorat interdicția de a continua lucrările în albia răului  până la obținerea autorizației de mediu.

A doua amendă, aplicată la 6 luni de la o altă amendă, tot de 100 de mii de lei,  a venit însă după ce reprezentantul unei organizații de mediu, care a încercat să participe la dezbaterea publică organizată la Primăria Lunca Ilvei de Agenția de Protecția Mediului BN pentru acordul de mediu  necesar MHC-ului, a publicat poze cu firma în plină activitate de amenajare a microhidrocentralei. Garda de Mediu care  i-a interzis constructorului continuarea lucrărilor până la acordarea autorizației de mediu s-a autosesizat și a constatat că  firma a recidivat. Comisarul șef al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, Gabriel Petraș a declarat într-o emisiune la AS-TV că, deși firma a fost amendată a doua oară cu aceeași sumă, încadrarea legală este acum  alta:  ” Instituția noastră s-a autosesizat și prima dată ca urmare a articolelor apărute în presă și a dispus sistarea activității acolo. Ieri ( nn.joi, 28 aprilie) am fost și am verificat, dânșii au continuat activitatea acolo.. Pentru primul proces verbal de amendă suntem în instanță și ne judecăm. Dacă vor contesta și aceasta sanctiune- e dreptul dânșilor să o facă, noi ne judecăm. Instanța va decide  cine are dreptate acolo. Noi de la prima acțiune am spus să nu continue până nu avem acolo studiu de impact, dezbatere publică și punctul de vedere al  APM-ului” a explicat comisarul șef al Gărzii de Mediu.

O dezbatere ” c-așa cere legea” și un activist încăpățânat

Povestea amenzii cu numărul 2 a pornit de la o dezbatere publică obligatorie pentru constructor, pe tema impactului asupra mediului  a scoaterii  temporare din fondul forestier naţional a suprafeţei de 0,7242 ha teren forestier pentru Amenajare hidroenergetică Lunca Ilvei, pe care a a găzduit-o Primăria din localitate și la care au participat Agenția de Protecția Mediului, autorul raportului- o firmă de specialitate din Cluj, și beneficiarul, adică SC Hydroelectric Engineering SRL. Ceea ce trebuia să fie o dezbatere formală, că doar așa cere legea, organizată vineri după amiază, s-a animat brusc după ce organizatorii s-au trezit la porțile primăriei din Lunca Ilvei  cu Cristian Țetcu, președintele de la Ruralis și Partidul Verde, înarmat cu întrebări incomode, mai ales că fotografiase și filmase cu câteva minute înainte cum lucra firma în albia părăului, deși ar fi trebuit să aștepte rezultatul dezbaterii și acordul ulterior al APM BN.

Țetcu care a reușit să intre la dezbaterea fără niciun  participant  după o jumătate de oră de bătut la porți închise, și-a relatat experiența pe pagina de socializare, dar și la ASTV: ”În sală, persoane importante din partea primăriei, a firmei de proiectare, reprezentantul firmei beneficiare, Agenției pentru Protecția Mediului și a firmei care a scris Raportul de mediu cu pricina. Surpriză însă: în sală nu se afla nici o persoană din partea localnicilor sau a altor grupuri de persoane interesate după cum spune rețeta de succes a unei asemenea întâlniri. Unii dintre cei prezenți, pentru a salva aparențele au afirmat că luncanii au fost informați pe toate căile posibile și nu înțeleg cum de stakeholderii locali (categorie de persoane cu interese majore în desfăşurarea şi rezultatele activităţilor) nu au răspuns acestui demers. Să fi fost de vină ușile ferecate ale primăriei, gazda acestei dezbateri publice ?! Sau faptul că era necesar să stai creanga prin fața primăriei 20 de minute până să primești înduplecare?! Un mister greu de explicat, cu atât mai mult cu cât toți cei prezenți în sală se pare că îi așteptau ca pe pâinea cea caldă.”.

Ce spune biologul Călin Dejeu 

Unul dintre cei mai cunoscuți activiști de mediu, biologul Călin Dejeu, care a redactat și o petiție publică pentru stoparea lucrarilor de la Lunca Ilvei,  pentru că distruge iremediabil mediul petiție, care a strâns peste 2000 de semnături, a declarat în aceeași emisiune ( vezi http://www.as-tv.ro/impact-dezbatere-publica-cu-usa-fortata-pentru-un-mhc/) că situația cu MHC-ul de la Lunca Ilvei nu e cu nimic diferită de altele din țară, cu deosebirea că în alte părți s-au mobilizat locuitorii pentru a stopa lucrările: ” Nu e neapărat ceva original la Lunca Ilvei. Se tot distrug cursuri de apă, în toată Transilvania pe această rețetă. În unele locuri, și mai ales acolo unde sunt localnicii se mobilizează se reușește stoparea. La Lunca Ilvei APM-ul nu a respins încă raportul de mediu. E greu de spus, dar așa cum Garda Forestieră a răspuns că, din moment ce lucrările fuseseră făcute,  deja ei nu mai pot emite vreun document. Adică dacă pădurea a fost deja tăiată, atunci nu mai pot da aviz. Ar trebui si APM să procedeze la fel. Să respingă  proiectul de mediu pentru scoaterea din circuitul silvic al suprafeței de pădure. Pentru că acolo proiectul a fost împărțit în două acolo . A fost un proiect inițial și un altul . În general e o strategie de a impărți un proiect în două pentru a obține mai ușor acordul de mediu. Nu știu dacă a fost așa și aici, însă cred că nici nu mai contează”, a mai spus Călin Dejeu.

foto: facebook Cristian Țetcu

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius- ingrijitor al STATULUI. în

    Felicitari TETCU si DEJEU. Ce pacat ca ROMANIA nu are mai multi oameni ca voi !!! Super cetateni . BRAVO !!!

Lasă un comentariu