Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Cristina Iurișniți, declarație politică în Parlament pe tema abandonului școlar

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Parlamentarul USR de Bistrița-Năsăud Cristina Iurișniți le reamintește colegilor din Camera Deputaților că educația nu are culoare politică și ar trebui să adopte rapid un set de măsuri care să scoată învățământul românesc de pe panta  abandonului școlar. Cristina Iurișniți a susținut săptămâna aceasta o declarație politică în plenul Camerei Deputaților în care a afirmat că pachetul ant- sărăcie creionat de Guvernul Ciolos ar putea fi soluția cu condiția lăsării la o parte a rezervelor de partid și intrarea într-o logica normală în care programele ” Școală după școală” sau ”O masă caldă în școli ” să nu rămână doar în forma pilot ci să fie extinse la nivel național:  ”Sărăcia copiilor este un fenomen multidimensional, iar pentru a aborda cauzele primare ale dezavantajului, trebuie să avem în vedere și sărăcia educațională.Potrivit unui raport realizat in 2016 de  Fundația Salvați copiii, sărăcia educațională este definită ca acel proces care limitează dreptul copiilor la educație și îi privează de șansa de a învăța și de a-și dezvolta abilitățile cognitive și necognitive de care au nevoie pentru a reuși într-o lume care se schimbă într-un ritm alert. Copiii săraci din punct de vedere educațional nu au nici șansa de a-și dezvolta abilitățile care le permit să se dezvolte emoțional, să stabilească relații și să aibă un rost într-o societate căreia simt că-i aparțin. Sărăcia educațională tinde să se transmită de la o generație la alta, însă acesta este un proces care poate și ar trebui să se schimbe.Credem că sărăcia copiilor și sărăcia educațională ar trebui să fie abordate dintr-o perspectivă a drepturilor copilului. Toate țările europene au ratificat Convenția Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului și prin urmare au obligația de a proteja, promova și pune în practică drepturile copiilor, indiferent de circumstanțele familiale ale fiecăruia” a declarat Cristina Iurișniți.

Rata de abandon școlar de 19,1%

Deputatul, care este și membru al comisiei de învățământ din Camera Deputaților spune că statul este obligat să  pună la dispoziție fondurile necesare pentru finanțarea investițiilor în sistemul de îngrijire și educație timpurie și să se asigure că sistemele naționale de învățământ furnizează o educație echitabilă și de înaltă calitate: ”Asociația  Human Catalyst a protestat  recent in Parlament pentru a trage din nou de mânecă Coaliția de guvernare să își țină promisiunile! Finanțarea de la bugetul de stat a Programului ”Școala după scoală” este prioritate doar pe hârtie! Susțin cu fermitate necesitatea susținerii financiare a acestui program pentru reducerea ratei de abandon școlar. In prezent in Romania rata de abandon școlar este de 19, 1 % , adică 25000 de copii din ciclul primar si gimnazial abandonează anual școala. România ca membru UE a aderat la respectarea ratei de reducere a abandonului școlar la sub 10 % pana in 2020.

In prezent, programul școală după școală funcționează doar în procent de 18, 4 % , finanțarea fiind asigurat in mare parte de asociațiile neguvernamentale. Coaliția de guvernare nu isi respecta promisiunile mult trâmbițate!  Sa așteptam rectificarea bugetara ? Mă îndoiesc că se va întâmpla ceva bun! Nu mai putem sa credem promisiunile deșarte ale guvernanților! 

Stimați colegi parlamentari, este evident că  tot societatea civilă sau părinții vor trebui să susțină finanțarea unui program de îmbunătățire a calității si accesului la educație extinsa pentru  binele copiiilor noștri !Închei reamintind reflecția  plină de sens pentru problematica adusă in discuție, aparținând  lui Rebreanu :„Viitorul ni-l putem modela cum vrem,.Viața este un lut căruia voința ii da forma”, a mai spus Cristina Iurișniți în plenul Camerei Deputaților.

Share.

About Author

Lasă un comentariu