Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Mircea Seleușan Bătrânu: ”L’ inexplicable – inexplicabilul!”- Podul de niciunde spre nicăieri

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Profesorul Mircea Seleușan Bătrânu atrage atenția că Podul Berăriei, cunoscut deja ca Podul care nu duce nicăieri riscă să devină un monument al neputinței care ne face pe toți de râs prin mesajele pe care le transmite celor care ne vizitează. Profesorul, care a însoțit recent o delegație de jurnaliști francezi ce au vizitat Bistrița, relatează pe pagina sa de socializare  cum tot farmecul unui oraș încântător s-a destrămat în momentul în care vizitatorii au dat cu ochii de bizareria pe care a numit-o  ”Podul de niciunde spre nicăieri” și cum s-a văzut obligat să încropească o explicație mincinoasă, doar ca să apere imaginea orașului:

”Simplu și fără vreun gând „abscons” sau te miri ce săgeată țintită  împotriva cuiva.

Am renunțat de mult la „critica rațiunii pure”, adică critică de dragul criticii, fără ecou și culmea, cu multă dușmănie !

Nu mai e cazul. Rog să nu se citească că fac politică, că am ceva anume cu Domnul Primar Crețu. Nu ! Dar nici nu pot să nu reacționez când o chestiune trenează de atâta timp, frizând ridicolul și făcându-ne pe toți de râs !

Este o vorba de lucrarea modernă din noua panoplie de „minuni bistrițene” – Podul de niciunde spre nicăieri ! L-am supranumit așa de nervi, de rușine că sunt bistrițean !

Zilele trecute am avut la Bistrița o delegație de ziariști francezi. Au fost încântați de foarte multe locuri cu iz istoric din frumosul nostru oraș. De altfel curat, cu terase europene și oameni binevoitori, bucuroși să intre în vorbă „pre limba lui Voltaire”.

Nefericirea a făcut să ajung și la „Podul…spre nicăieri”, pod de cartea recordurilor! Firește că jurnaliștii au fost foarte curioși și uimiți ! Lucrarea e terminată ! Are și lampadare ! Asfaltul proaspăt e liniat. Avem și tablă indicatoare cu râul, în față un mic scuar cu flori. Dar de dus, nu duce nicăieri !!!

Potrivit celebrului dicționar – Lexilogos – „ l’ inexplicable  – inexplicabilul”  e ceea ce scapă rațiunii – „ qui échappe à la raison” – e ciudat, bizar, incoerent – „… étrange, bizarre, incoherent” !!!

M-am bâlbâit încropind o posibilă explicație…Am spus că totul se va finaliza în curând…Am mințit, de rușinea mea și a Bistriței.

Ce să fii spus, Domnule Primar ?!

Dumneavoastră ce le-ați fi spus când se vede clar că lucrurile sunt lăsate la voia întâmplării !

Am aflat că nici măcar expropierile nu sunt finalizate, ce să mai vorbim de restul ! Și e păcat.

 S-ar fi putut „aerisi” circulația, trecând traficul de camioane, peste pod, peste deal, prin Budacu de Jos, Monar, Reghin…spre Târgu Mureș, Brașov, București, venind, pe centură, dinspre Satu Mare, Baia Mare și Suceava ! Descongestionarea ar fi fost benefică și pentru urbe și pentru transport. Dar așa ?!”- scrie Mircea Seleușan Bătrânu.

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Balan Marius - ingrijitor al statului în

    Domn profesor ! Da sa viziteze VEVERITA din parc nu i-ati dus ? Da de strutii, si merele de poliester nu s-o comentat nimic ?

    • Am trecut doar prin parc. Nu am ajuns la VEVERIȚĂ….Am scris despre…ele anul trecut, dar fără efect. Sper să se înțeleagă că această minune de animal, micuț și iute, dar extrem de prietenos, mai ales cu copiii, este un simbol al LIBERTĂȚII! Cu MERELE nu am avut „probleme” – sunt multe livezi la noi în județ, iar cu STRUȚII, spre bucuria noastră, pare că numărul lor a fost redus…Să auzim numai de BINE!

Lasă un comentariu