Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Nicușor Dan la Bistrița: candidez din nou în funcție de rezultatul referendumului intern

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fostul președinte al USR, Nicușor Dan, demisionat din funcție dar și din partid în luna iunie ar candida din nou la prima funcție din Uniunea Salvați România, însă așteaptă rezultatul referendumului intern pe tema atitudinii  în privința modificării Constituției legată de familia tradițională.

Nicușor Dan a făcut sâmbătă  o vizită privată în Bistrița-Năsăud  și a participat la o dezbatere cu o parte din membrii și simpatizanții filialei județene a USR, inclusiv deputatul Cristina Iurișniți și președintele județean Lorand Toth.

Vizita e parte a unui circuit în care Nicușor Dan ia pulsul foștilor săi colegi cărora ar mai vrea să le fie președinte. Însă doar cu condiția ca poziția partidului față de modificarea Constituției, exprimată în cadrul unui referenduum în care va vota fiecare membru USR,  va fi una moderată. De altfel motivul oficial al demisiei sale, la două luni după ce a fost ales președinte, a fost o decizie a Biroului Național al Partidului de a se poziționa împotriva modificării Constituției în favoarea familiei tradiționale, în condițiile în care Nicușor Dan ar fi vrut ca partidul să nu se poziționeze în vreun fel în această chestiune : ” USR are acum o dezbatere internă, nu știu dacă e momentul cel mai potrivită pentru dezbaterea asta… Dezbaterea e totuși importantă însă pentru USR, pentru că  în urma ei  acesta se va defini fie ca un  partid progresist, fie va rămâne așa cum s-a format ca un partid în care opțiunile pentru familie, religie, ambele opțiuni să fie acceptate… În acest moment USR e victima propriului succes,  a faptului  că un partid născut în august 2016 a reușit să intre  în Parlament în decembrie 2016..a stârnit mult entuziasm și cumva multă lume a proiectat în USR mai mult decât putea el să fie.” a explicat Nicușor Dan.

Despre demisie și revenirea în USR

Sunt conștient că s-a pierdut foarte mult prin această demisie a mea” a recunoscut Nicușor Dan la întrebarea unui simpatizant bistrițean al partidului prezent la întâlnire, însă nu regretă că a făcut pasul: ” a fost o demisie de onoare” . Întrebat de ce nu a așteptat rezultatul referendumului ca președinte al partidului și abia apoi să ia o decizie, fondatorul USR a răspuns: ” întrebarea e de ce nu am convocat comitetul politic, pentru că doar comitetul politic poate convoca referendumului. A fost un vot împotriva În Biroul Național. M-a intrebat lumea de ce nu am convocat eu ca președinte comitetul politic. Am considerat că nu e democratic să apelez eu la mecanismul acesta în condițiile în care alt membru al Biroului Politic nu ar fi avut ocazia să o facă”  .

Cât despre candidatura la viitorul Congres, convocat tocmai pentru că a lăsat vacantă funcția de președinte ca urmare a demisiei, Nicușor Dan a explicat că așteaptă poziționarea partidului: ”Deocamdată eu vreau să știu care este direcția ideologică a USR-ului, care va fi tranșată în urma acestui referendum intern. Dacă el se va defini ca fiind partid progresist rămân în afara lui , la fel aș rămâne și dacă s-ar defini ca partid conservator. Mă voi înscrie… mă voi reînscrie dacă partidul va rămâne așa cum s-a format… în sensul că referendumul decide că partidul NU se poziționează.” a declarat Nicușor Dan.

”În USR e o tendință spre anarhie”

Nicușor Dan a vorbit și despre lipsa de disciplină în USR, pe care a pus-o pe seama faptului că membrii partidului nu trăiesc din politică, așa cum se întâmplă la celelalte partide: ” La alte partide oamenii trăiesc din politică și dacă nu ascultă își pierd obiectul muncii, la USR însă oamenii au meserii când au venit în politică și iau venirea în politica precum un sacrificiu personal, și din cauza asta e o tendință de indisciplină, chiar de anarhie, trebuie s-o recunoaștem. Și de aceea avem cu toți trebuie să avem cu toții bunăvoința de a ne subordona unei cauze și asta se învață. ..partea asta de sancționare a micilor derapaje și apoi a celor mai mari a fost neglijată, din cauza asta disciplina a fost neglijată”.

Referendumului intern din USR, o premieră în viața partidelor din România se va desfășura digital în perioada 3 -8 august, iar Congresul pentru alegerea președintelui va fi stabilit la o dată ulterioară. Precedentul Congres al USR-ului, în care a fost aleasă conducerea a avut loc la mijlocul lunii mai la Cluj.

Share.

About Author

Lasă un comentariu