Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Propunere de parlamentar: vânzarea mașinilor second, doar cu declarație că vânzătorul nu s-a atins de kilometraj

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un parlamentar de Bistrița-Năsăud crede că poate să limiteze falsificarea kilometrajului  mașinilor cumpărate la mâna a doua  cu o declarație pe proprie răspundere a celui care vinde mașina.

Ionuț Simionca, parlamentar PMP  este inițatorul unei modificări legislative care vrea să-i oblige pe proprietarii de autovehicule care le înstrăinează prin contract de vânzare-cumpărare să-și asume răspunderea, în scris, privind  corectitudinea datelor înscrise în contorul de kilometri al mașinii. Modificarea pe care spune că a inițiat-o alături de alți 25 de parlamentari ar viza introducerea unui paragraf suplimentar la articolul 15 al OUG 195/2002 privind circulația autovehiculelor pe drumurile publice, un articol care se referă în fapt la certificatul de înmatriculare al mașinilor. Astfel parlamentarul PMP  crede că ar rezolva problema falsificării kilometrajului și indicarea unui grad de uzură mai redus, o practică des întâlnită la cumpărarea de mașini second hand, punându-l pe vânzător sub incidența Codului Penal, în caz de fals în declarații.

Iată cum își justifică deputatul Simiona inițiativa într-un comunicat de presă: ”Deși un cumpărător verifică mașina înainte de cumpărare într-un service, de multe ori datele privind kilometrajul s-au dovedit false, iar aceștia (sic!) au plătit mai mulți bani pentru o mașină mult mai uzată decât au crezut, având de-a face cu multe cazuri de înșelătorie raportate la organele de poliție… Prin adoptarea și aplicarea acestei legi, inițiatorul consideră că se poate evita falsul în declarații, care se sancționează conform  prevederilor art. 326 din Codul Penal, precum și înșelătoria căreia îi cad pradă unii români, descurajarea tranzacțiilor cu vehicule ale căror date sau caracteristici sunt trucate sau nereale și, în consecință, creșterea siguranței pe drumurile publice”, precizează comunicatul trimis presei de Ionuț Simionca.

Inițiativa nu apare pe site-ul Camerei Deputaților

Simionca spune și că a înregistrat deja inițiativa la Camera Deputaților, însă  aceasta nu apare în înregistrarile proiectelor de legi de pe site-ul Camerei Deputaților din ultimele luni.: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.lista?anp=2017.

 

Sursă foto: România Tv.ro

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu