Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Trei firme din BN pe lista celor care iau sute de mii de lei pentru înființarea de livezi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vara aceasta trei proiecte din Bistrița-Năsăud au câștigat finanțare pentru înființarea sau reconversia unor foste livezi prin PNDR. Este vorba de finanțări  de o jumătate de milion de lei sau chiar mai mult, derulate prin măsura 4.1a,  dedicată pomiculturii din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Unul dintre proiecte, derulat de Transilvania Verde SRL primește bani pentru înființare de plantații de arbuști fructiferi (afine, mure, zmeură) în localitatea Corvinești, comuna Matei. Pentru acest proiect contractul este deja semnat, iar anunțul de selecție a apărut la începutul lunii august. Practic investitorul în acest caz acoperă doar 10 % din totalul costurilor de 480 de mii de lei, restul de 90% reprezentând finanțarea europeană.

În localitatea Chiochiș o firmă din Cluj, SC Econuts Valley a primit aproape  400 de mii de lei  din bani europeni să înființeze o plantație de nuci în sistem ecologic, proiectul fiind declarat câștigător tot în sesiunea din această lună. Conform datelor de la organismul de inspecție ecologică de la care a cerut certificarea ecologică pentru terenul din Chiochiș este vorba de 21 de ha pe care va fi înființată și plantația de nuci. Investitorul nu se va putea bucura de producția de nuci de pe noua plantație decât în 7 ani, durata medie pentru ca nucii să ajungă la maturitate. Însă merită: prețul miezului de nucă face din această cultură o afacere foarte rentabilă.

Și în Posmuș, comuna Șieu un investitor din Bistrița, Mathe Emmerich srl a primit verde, tot în august pentru un  contract de finanțare pentru mai bine de  655 de milioane de lei, din care 589,7 milioane reprezintă finanțare europeană  nerambursabilă, potrivit AFIR. Pe locul unor foste livezi de măr din zonă ( Posmuș a fost un bazin pomicol înainte de 1989) investitorul va face reconversie pomicolă și în locul merilor va planta alun în sistem ecologic, pe circa 13 hectare. Consultantul de proiecte Ioan Peteleu, care a lucrat la acest proiect spun că cerere pentru alune este exrem de mare și că fructul, nmai ales dacă este produs eco are aproape sigur desfacerea asigurată. O plantație de alun îl pune însă pe un investitor în situația de a aștepta ani buni  până ajunge la maturitate și  dă maxim de productivitate: ” Investitorul de la Posmuș e un tânăr și are răbdare 7 ani cât ajunge plantația la maturitate”.

Cei care vor să-și amenajeze plantații sau să reconvertească livezi vechi mai au o șansă pentru că PNDR ține deschisă în continuare măsura 4.1 a, iar sumele pe care trebuie să le co-finanțeze investitorii sunt cu atât mai mici cu cât se îndeplinesc câteva condiții suplimentare. Pentru fermieri tineri, sub 40 de ani și producție certificată eco se poate primi și 90% din întreaga sumă, explică Peteleu.: ”Cele mai mari procente de cofinanțare  de 90 % pentru înființare de livezi se obțin pe această măsură, 4. 1 a pe suprafețe certificate ecologic. Însă cheltuielile pentru menținerea criteriilor eco sunt mult mai scumpe decât o plantație obișnuită, dar și prețurile obținute sunt mari și cererile pe măsură. Problema e că si costurile de exploatare -întreținere sunt mai mari. Sunt agreate doar anumite substanțe organice, care însă, cresc costurile.” explică Peteleu.

 

sursa foto: www.agrointel.ro

Share.

About Author

Lasă un comentariu