Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Legea alegerii primarului în două tururi sabotată de parlamentarii partidului care a inițiat-o. Vezi ce spune secretarul general al PNL

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un proiect al  legii alegerilor locale în două tururi la primării, inițiat de 42 de parlamentari PNL, a fost sabotat chiar de senatorii partidului din comisia de administrație a camerei superioare. Proiectul legii s-a aflat în dezbaterea comisiei de administrație publică a Senatului săptămâna aceasta, însă propunerea a fost trimisă către plenul Senatului cu raport de respingere. Asta înseamnă că legea nu va avea practic nicio șansă la votul din Senat. Interesant este că din cei trei senatori liberali membri ai comisiei, doi au absentat, și un al treilea, Cornel Popa, vicepreședinte al comisiei s-a abținut la vot.

Povestea s-a aflat după ce singurul senator care a votat pentru legea inițiată de PNL, un parlamentar USR, Florina Presadă  a criticat atitudinea liberalilor din comisie, iar colegii ei i-au acuzat pe liberali  apoi, că fac blat cu PSD pentru a-și conserva primarii pe care-i au. Florin Chereji, membru în Biroul Național de conducere al USR a scris pe pagina de facebook:  ” în Comisia de Administraţie Publică din Senat, doi dintre senatorii PNL au lipsit iar al treilea s-a abținut la votul pe propriul proiect de lege prin care se propune organizarea alegerilor pentru primari în două tururi. Da, ați citit bine, niciunul dintre senatorii PNL din comisie nu a susținut proiectul inițiat de propriul partid. Este a treia oară în ultimii ani când PNL se face că își dorește această modificare. De fapt, la fel ca PSD-ul, preferă actualul sistem prin care își pot păstra ușor primăriile, chiar și cu votul a 12-15% dintre locuitori” a mai spus Chereji.

Senatorul PSD Ioan Deneș, membru al comisii de administrație al Senatului, a confirmat pentru Bistrița Express că liberalii n-au susținut proiectul: ” singurul care a votat a fost de la USR, doi liberali au absentat și Cornel Popa, de la Bihor s-a abținut”. Senatorul PSD a mai adăugat și că proiectul a primit raport de respingere pentru că în comisie s-a considerat că modificarea e mult prea importantă și fără o decizie politică a partidelor nu poate fi adoptată.” nu e numai lipsa turului 2 contestată, ci alegerea președintelui Consiliului județean. Ce se va întâmpla în 2020 trebuie să hotărască partidele la vârf” a fost punctul de vedere susținut de PSD.

Liberalii spun că a fost o deficiență de organizare și iau în calcul sancțiuni

Secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău a declarat pentru Bistrița Express că partidul său este  cel care a pierdut cel mai mult în urma organizării ultimelor alegeri locale într-un tur de scrutin și că modificarea legii este printre primele priorități ale PNL. Despre ce s-a întâmplat marți în ședința comisiei de administrație Sighiartău spune că a fost o greșeală de organizare, că senatorii care au lipsit, sau grupul  trebuiau să se asigure că sunt înlocuiți de alți colegi: ” oricum marți în ședința Biroului Permanent al PNL se va analiza ce s-a întâmplat și se va lua o decizie” spune Sighiartău care nu exclude sancțiuni la adresa celor care au greșit.

În acest proiect de modificarea a legii 115 /2015 privind alegerea autorităților administrațiilor publice locale, depus în luna  martie anul acesta, camera decizională este Camera Deputaților.

Vezi cum arată proiectul și ce a decis comisia de administrație de la Senat:

https://www.senat.ro/ProgramLucruZi.aspx?Zi&ComisieID=E23BFEAE-B405-4E9B-B2B3-2C0EA1EE3815

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Adrian Florin Chereji în

    Mai mult decât ciudat! L-am contactat si eu pe dl. Robert Sighiartău, secretar general al partidului, și mi-a spus că toată conducerea partidului susține această propunere legislativă. Dacă nu se schimbă sistemul de alegere al primarilor îi “anchilozăm” pe cei de la psd pe funcție iar ei vor asigura voturile la alegerile parlamentare. Cei 3 crai ai PNL trebuie dați afară din partid. Altfel vorbim povești.

Lasă un comentariu