Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Trecerea furtunii de coșmar prin Bistrița-Năsăud a ucis doi oameni și a rănit alți 17. Vezi bilanțul provizoriu al pagubelor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Furtuna violentă cu rafale de vânt care au depășit chiar și 90 de km /oră, care s-a abătut în această după amiază de la Timișoara, Cluj spre Bistrița-Năsăud a făcut prăpăd în tot județul. Peste tot au zburat țigle, bucăți din  acoperișuri iar copacii doborâți de vânt au căzut pe drumuri, dar au strivit și oameni. Două victime strivite de copaci, un bărbat de 57 de ani în Parcul Municipal Bistrița și un altul de 47 ani  la Borleasa este bilanțul teribil al furtunii de astăzi.

Practic în nici 4 ore, susțin meteorologii de la ANMH furtuna a traversat vestul și nordul țării.

Potrivit purtătorului de cuvânt ISU, Marius Rus bărbatul peste care s-a prăbușit  o creangă a unui copac  în Parcul Municipal Bistrița a murit. ISU informează că și cealaltă victimă din Borleasa, comuna Târlișua care a fost surprinsă de creanga unui copac în timp ce traversa un pod, a decedat. Amândoi au fost resuscitați, însă n-au răspuns manevrelor de resuscitare.

UPDATE. Potrivit bilanțului de la ora 20,45 transmis de ISU Bistrița-Năsăud s-au înregistrat 17 răniți numai în județ: doi în Breaza și Livezile, 10 la Beclean și 5 în Bistrița.

În țară, potrivit  secretarului de stat Raed Arafat  furtuna din nordul și vestul țării a ucis 8 oameni: 5 în județul Timiș, unul la Arad și doi în Bistrița-Năsăud în timp ce  67 au fost răniți.

Bilanț provizoriu al furtunii anului în Bistrița-Năsăud, potrivit actualizării ISU de la ora 21,00: orașe din județ afectate de furtună: Bistrița, Beclean, Năsăud și Sângeorz Băi, 29 de localități ( din 14 comune): acoperișuri, fire electrice rupte, copaci căzuți. Aproximativ 60% din consumatorii de energie electrică sunt afectați.

În Bistrița-Năsăud nenumărate locuințe au avut probleme cu acoperișurile, de pe care au zburat țigla sau internitul, iar la Spitalului Județean de Urgență, dar și la Spitalul Orășenesc, acoperișurile  au fost de asemenea afectate.  Copaci au căzut și pe carosabil iar DN 17 C în dealul Târgului  și DN 17D Năsăud-Salva a fost o vreme blocat.

Becleanul afectat major

Din cei 17 răniți înregistrați în județ în urma furtunii, 10 sunt din Beclean. Aici furtuna a lăsat acoperișurile blocurilor fără țiglă, străzile arătau ca după bombardament, în gară (foto) o parte din acoperiș a căzut peste liniile de cale ferată, acoperișul unei case a luat foc, iar copacii doborâți din rădăcini, căzuți pe carosabil, au completat un peisaj cu adevărat apocaliptic. După furtună o mare parte din oraș s-a scufundat în beznă. Și Nușeniul a fost una dintre comunele cu multe pagube, așa cum o demonstrează și fotografiile postate de locuitori pe facebook (foto).

De la Beclean în mai puțin de 15 de minute furtuna s-a năpustit asupra Bistriței.

UPDATE 2 (ora 23,50)
ISU Bistrița-Năsăud anunță că  Drumurile DN 17 (Pasul Tihuța), DN17C (Dealul Târgului) , respectiv DN 17 D (Năsăud – Salva) ,care au fost blocate total sau parțial după furtună au fost deblocate și la această oră sunt deschise circulației.
Alimentarea cu energie electrică a fost afectată într-o mare pondere  59000 de gospodări și circa 166 000 de persoane  au fost afectate total sau parțial din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, informează ISU. Energia electrică nu a fost restabilită peste tot, însă echipele de intervenție ale furnizorului de energie electrică sunt mobilizate și lucrează  pentru remedierea defecțiunilor.

Practic evoluția furtunii a fost extrem de rapidă. IGSU a postat în jurul orelor 17,00 avertizarea de cod portocaliu de furtună cu recomandări, iar ISU Bistrița-Năsăud făcea recomandări pe pagina de facebook în jurul orelor 18,00. Așa arăta avertizarea: ”*COD PORTOCALIU* de vânt ce va depăși la rafală *90 km/h* și care poate lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, izolat grindină de dimensiuni medii, până la ora *19.15*, în județele Bistriţa Năsăud, CS, CJ, MM, SM și TM*.

Având în vedere avertizările de cod galben și cod portocaliu de vijelii și vânt puternic, recomandăm cetățenilor din județele vizate, ca pe timpul manifestării fenomenelor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate”.

 

Sursă foto:

paginile de facebook Ioan Ioja, Daniel Pavel

 

 

Știre în curs de actualizare

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu