Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Procurorii bistrițeni au semnat în bloc memoriul împotriva legilor justiției. Peste 3200 de magistrați i-au spus ”nu” demersului lui Tudorel Toader

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Numărul magistraților bistrițeni care au semnat protestul  împotriva legilor justiției inițiate de ministrul Tudorel Toader a ajuns în această dimineață la 30, ceea ce reprezintă cam 1% din numărul judecătorilor și procurorilor care au semnat în țară, în jur de 3200. Dintre aceștia 19 sunt procurori.

Celor 10 aflați pe lista inițială de semnatari,  li s-au adăugat în ultimele două zile încă 20 de magistrați din Bistrița-Năsăud, majoritatea procurori. Printre ei purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, Angela Sângeorzan, adjunctul procurorului șef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, Diana Șipoș  și alți cinci procurori de la aceeași structură:  Briciu Adrian, procuror, Ionelia Pop, Mirela Dohotar, Felix Alexandru Coman, Otilia Dolores Costea. procuror, PT Bistriţa Năsăud. Alți șapte procurori semnatari ai memoriului împotriva legilor justiției sunt de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița: Nicoleta Antal, Sorin Costel Corlățeanu, Adrina Natalia Muntean, Adrian Bălineanu, Romeo POtop, Gabriela Antohi și Sorin Ovidiu Burje. De la Parchetul Judecătoriei Beclean sunt de acord cu conținutul memoriului și l-au semnat procurorii: Florin Vasile Sohorca și Marian Cepoi de la Năsăud, precum și Ciprian Vasile Sîrb de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beclean.

Toți cei 14 procurori au semnat în bloc, având poziții pe tabel una lângă altul, de unde și concluzii luate solidar.Alți 5 procurori , 4 de la DIICOT, structura teritorială Bistrița-Năsăud și un altu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița semnaseră în urmă cu câteva zile memoriul. Despre primii semnatari Bistrița Express a scris aici:UPDATE Zece magistrați bistrițeni au semnat memoriul în care-i cer ministrului Toader să retragă legile justiției

Președintele judecătoriei Bistrița pe lista semnatarilor

Celor cinci judecători a unor instanțe orășenești din Bistrița-Năsăud, care semnaseră deja memoriul li s-au adăugat recent și președintele Judecătoriei Bistrița, Liliana Maria Tertiș, dar și trei judecători ai Tribunalului Bistrița-Năsăud, Gabriela Cristina Frențiu, Reghina Berar și Lilian Joldeș.

Memoriul semnat de mai bine de 3200 de magistrați din cei 6000 existenți  îi cere ministrului Tudorel Toader retragerea legilor justiției, și rediscutarea modificarilor în interiorul organizațiilor profesionale ale magistraților , iar ulterior un studiu de impact pentru înlăturarea oricăror dubii privind deturnarea lui în defavoarea magistraților. Nemulțumirile majore ale magistraților semnatari sunt legate de trecerea inspecției judiciare la Ministerul Justiției, de la CSM, favorizând controlul politic al acesteia, modificările privind numirea procurorului șef al Parchetului General și DNA, cele privind răspunderea magistraților, dar și limita de vârstă de 30 de ani de intrare în profesie. CSM a dat aviz nefavorabil, însă imediat după Tudorel Toader a declarat că modificările legislative vor ajunge în Parlament chiar și fără ca acest aviz, care este consultativ să fie favorabil.

Decizia privind soarta pachetului de legi a justiției va fi luată în consiliul de coordonarea a coaliției de guvernare de săptămâna viitoare, însă cel mai probabil vor ajunge în Parlament pentru dezbatere. Confruntat cu valul de contestații ministrul a declarat că va cere Comisiei de la Veneția un punct de vedere.

Share.

About Author

Lasă un comentariu