Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Chipurile orașului deslușite într-o altfel de expoziție: 16 pictori, 7 zile numai pentru Bistrița

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Galeria Concentric găzduiește pentru 2 luni o expoziție inedită: Orologiul din Turn. Este numele generic a unei expoziții realizate într-o tabără de creație în Bistrița  timp de 7 zile, la care au participat 16 pictori din școli și generații diferite, de la seniori până tineri artiști, din afara Bistriței, dar și autohtoni. Expoziția, al cărei vernisaj a avut loc sâmbătă poate fi numită cu adevărat o aventură a creației.

Așa cum a explicat custodele ei, criticul de artă Mircea Oliv, asemenea tabere de creație cu nume cu rezonanță, lumea picturii n-a mai întâlnit de foarte mulți ani, aproape din timpurile Grupului Prolog. Apoi artiștii, a căror temă a fost să surprindă chipurile orașului au avut nevoie de acomodare, pentru a-i înțelege esența: ”Ce-i uneste pe artiștii ( n.n de laOrologeria din Turn  ?) Faptul ca au credința mare în cultură. Printre cei care au credința mare în pictura-ne-am întâlnit aici timp de 7 zile si am produs tot ce vedeti aici: nimeni n-a venit  cu vreo lucrare de acasă.  Vă puteți imagina că există anumite ritualuri care presupun obișnuirea cu locul, adulmecarea locului, poveștile locului pe care le asculti…Până să se ajungă la aceste  44 de expuneri artistice a trebuit ca  într-un ritm extraordinar, să se muncească. Am avut norocul de niste zile extraordinare: parcă erau cadouri de lumină” a  explicat criticul Oliv Mircea. El spune și că și-a dorit ca tabăra să se înfăptuiască primăvara pentru a surprinde Bistrița în lumina primăvării, apoi a sperat ca măcar în miezul verii lumina specială să fie surprinsă de artiști, apoi când a reușit să le reunească programul în octombrie aproape că n-a mai crezut că este posibilă tabăra; ” a fost un cadou extraordinar pentru Bistrița” a mai spus criticul -custode al Expoziției.

Expoziția a fost posibilă a anunțat Marin Ecedi, proprietarul Galeriei Concentric datorită contribuției unor artiști precum: Horea Paștină, Mihai Sărbulescu,Cristian Mițoiu, Marian Dobre , Valentin Scărlătescu, Alexandru Antonescu, Teodor Ștefan, Marcel Lupșe, Miron Duca, Emilia Pop, Radu Serban, Teodor Ștefan, Mariana Moldovan sau Sever Moldovan dar și Uniunii Artiștilor Plastici, Primăriei Bistrița, Galeriei Arcade 24, Palatului Culturii Bistrița.

În legătură cu ce vedeți în expoziție: sunt lucruri pe care le vedem în fiecare zi, artiștii au venit aici și au descris poezia locului, au simțit că există aici locuri ale revelației. De la unghiurile ascuțite  până la precipitările liniare ale lui Mihai Sârbulescu, totul a însemnat să repunem în discuție emblemele orașului, chipurile lui. ..Tot ce vedeți aici e un regim al unei taine somptuoase: orașul nostru e de o frumusete incredibilă, e asemenea unui parc, apoi aici-colo sunt punctate elemente ale locuirii . Cele 16 grupaje de lucrări de arte sunt moduri ale sensibilitatii si intelegerii locului pe care fiecare artist a simțit-o.” este mărturisirea lui Mircea Oliv făcută despre procesul de creație.

Bistrița va avea propria pinacotecă. Expoziția de la Concentric dezvăluie primele exponate

Iar tabăra-expoziție e doar o  primă etapă , pentru că organizatorii mai vor să facă una în aprilei și mai : ”Această expozitie va fi urmata de o expozitie care va fi urmata in aprilie si mai la Galeria Arcade o expozitie de pictura, poate si de fotografie si de desen. Dar în clipa asta nu vă pot spune exact cum va fi, pentru că totul depinde de artiștii care vor veni.  Ținta e în final o pinacotecă a Bistriței: ”Ei bine toată această întâmplare are un sens: -Eu le-am dezvăluit rând pe rând și apoi împreună, sensul acestei întâlniri: orice oraș de stilistică germană, orice burg medieval are o pinacotecă. În mod normal, dacă ne dă Dumnezeu putere, din lucrările care se vor alcătui aici la Bistrița o parte vor deveni baza unei pinacoteci a orașului. Așa cum biserica merge înainte și va fi gata in urmatorul deceniu, asa și orasul isi primeste un chip văzând cu ochii, asa e si nadejdea mea e ca Bistrita va avea o pinacotecă, un punct de artă. Dacă lucrurile vor iesi bine-si celor care ne-au finanțat acest proiect li se va părea interesant,  tabara ar trebui sa mearga in continuare.” a explicat Mircea Oliv care a relatat că are sprijinul primarului Ovidiu Crețu penru un asemenea demers: ” L-am intrebat pe primar dacă intenționează sau știe ce va lăsa în urma lui , l-am întrebat și dacă nu l-ar interesa sa avem o pinacoteca..si am zis hai sa pornim acest lucru.Cred ca va fi elementul de forță pe care -l vom dedica Centenarului.”

Expoziția, care este cu vânzare va rămâne două luni la Galeria Concentric din Piața Centrală: ”Oricare din lucrările astea sunt la dispoziția dvs. Expoziția va rămâne 2 luni. Oricare dintre aceste lucrări de aici ar putea merge către un colecționar. Așa cred eu că putem arata că ne iubim orașul: ducând în casele noastre câte o lucrare care să-l reprezinte”, i-a îndemnat custodele expoziției pe vizitatori.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu