Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Proprietarii de terenuri care nu iau măsuri împotriva unei anumite buruiene se pot trezi și cu amenzi de 20.000 de lei. Printre inițiatorii proiectului legislativ e și un deputat bistrițean

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Senatorii au adoptat astăzi proiectul legii de combatere a ambroziei, o plantă invazivă din categoria dăunătorilor, al cărui polen este responsabil de alergii severe. Practic în cazul a 80% dintre pacienții care ajung în perioada de înflorire a plantei (iulie-septembrie) cu alergii în cabinetele de specialitate, afecțiunea este cauzată de ambrozie, precizează inițiatorii proiectului. Și simptomele sunt mai severe decât alt tip de alergii și se manifesta prin lăcrimare, oboseala, obstructia cailor aeriene superioare, trezire nocturnă, dar exista și posibilitatea evolutiei spre astm bronsic la o patrime din cazuri, reiese din expunerea de motive a proiectului .Printre cei care au inițiat proiectul se numără mai mulți parlamentari PNL, printre care și deputatul bistrițean Robert Sighiartău, dar și ALDE și PMP.

Potrivit propunerii, proprietarii sau orice alt  detinatori de terenuri au obligația de a realiza periodic lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei adicîă erbicidare, cosire , smulgere sau alte lucrări specifice.  Intra în categoria celor obligați de textul legislativ să execute lucrări de combatere și eradicare inclusiv  administratorii drumurilor publice, ai cailor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigatii si bazinelor piscicole. Cu toții  vor avea obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere si distrugere a ambroziei, un dăunător care crește în special pe terenurile neîntreținute. De asemenea, beneficiarii lucrarilor de constructii vor avea obligatia ca pe terenurile afectate de lucrări să ia masurile necesare pentru evitarea instalarii sau răspandirii ambroziei.

Cine da amenzile?

Proiectul legislativ are și sancțiuni: avertismentul la prima abatere dar și amendă care poate fi consistentă in cazul celor  care nu s-au conformat. Sancțiunile pot merge și până la 20 000 de lei pentru persoanele juridice. Abateriel pot fi constate de comisii mixte care se constituie din reprezentanți ai Direcțiilor pentru Agricultură, Gărzii de mediu, Direcției de Sănătate Publica, precizează documentul.
În Bistrița-Năsăud apariția ambroziei este mai degrabă sporadică. Inspectorul de la DADR, Viorel Toma spune nu exista planta pe areal extins, însă sporadic apare pe lângă calea ferată, inclusiv în Bistrița: ” pe lângă căile ferate exista un microclimat favorabil acesteia” spune inspectorul. Chiar dacă nu e răspândită pe areal larg în județ, proprietarii de terenuri vor intra sub incidența legii, daca va fi adoptată si de Camera Deputaților, care este cameră decizională.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu