Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

O mână de oameni a spus ”nu” risipei de bani publici. Chiar dacă n-au fost mulți protestatarii au propus multe proiecte

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mitingul împotriva risipei banului public al asociației Bistrița Civică a strâns joi seara  laolaltă o mulțime de mesaje scrise pe pancarte sau enunțate prin viu grai, foarte multe proiecte pentru Bistrița dar și un pact semnat de cei cărora le pasă de orașul lor. Chiar dacă n-a participat decât o minoritate, așa cum s-a exprimat unul dintre protestatari, proiectele anunțate astăzi în Piața Centrală a Bistriței privesc majoritatea. Iar sugestiile participanților, dar și a celor care au fost prezenți doar virtual transmițând sugestii au fost așezate într-un document-petiție inititulat ” Stop risipei banului public. Vrem administrație pentru cetățeni” . Documentul nu va fi înaintat însă administrației după mitingul de astăzi, pentru că organizatorii vor să-l pună pe o platformă online de petiții pentru a strânge un număr mare de semnături, dar și sugestii de la locuitorii Bistriței  ” Așteptăm sugestii și de la alți cetățeni din Bistrița, o sa punem pe platforma de click și după ce strânge semnături online o înaintăm mai departe autorităților, sperând că vor asculta de noi” a explicat Florin Chereji, președintele Asociației Bistrița Civică.

Întrebat de jurnaliști care sunt, în câteva cuvinte motivele mitingului Chereji a spus: ”  Suntem nemulțumiți de cum e administrată localitatea , cum este împărțit bugetul, faptul că u se ține cont de părerile cetățenilor  și cum  se face consultarea care este  numai simulacru de dezbatere publică”.

Marius Bălan, membru al Asociației Bistrița Civică a vorbit despre nevoia ca bistrițenii să se implice la alt nivel în condițiile în care diminuarea bugetului Bistriței, ca efect al intervenției guvernului asupra impozitului pe venit, va cere atenție sporită din partea cetățenilor: ” vor fi mai puțini bani, așa că trebuie să stăm și mai atenți asupra modului în care îi cheltuie primăria” Marius Bălan, un critic de altfel acerb al administrației Bistriței a mai spus că n-a venit să critice dministrația, ci să facă propuneri. Una dintre acestea a fost înființarea unor consilii de cartiere care să implice mai bine comunitatea, dar și așa numitul buget participativ, adică proiecte inițiate de cetățeni, așa cum se întâmplă deja la Cluj : ”una este Sărata , Unirea, Decebalul, și alta e sa votezi politic. fiecare își știe mai bine nevoile..Dacă se poate în Clujul lui Boc, dacă se poate să ai 30 de proiecte propuse de cetățeni, de ce să nu se poată și la noi ” a mai spus Bălan. Florin Chereji a confirmat la rândul său că proiectul consiliilor de cartier este unul la care lucrează asociația Bistrița Civică.

Puțini dar buni

Chiar dacă participanții s-au putut număra pe degete, organizatorii nu s-au dat bătuți și nu vor înceta să găsească cea mai bună cale să ajungă la cei mulți și nemulțumiți, care rămân deocamdată doar în spațiul virtual: ”Toată lumea se plânge că pe strada lor nu e lumină, că înoată în noroi, că străzile sunt proaste, însă când e vorba să-și spună nemulțumirea în public nu participa.. Acest miting a fost autorizat. Chiar vorbeam și cu cei care ne păzesc că în 89 nu ne-afost frică să participăm deși ne expuneam gloanțelor. Acum nu riscăm nimic, e democrație și totuși nu spunem ce ne deranjează. Este ceva ciudat. Nu sunt sociolog să-mi pot explica fenomenul  și nici n-am bani să plătesc un studiu sociologic ca sa ne explice ce se întâmplă și unde trebuie să intervenim” a mai spus Chereji care a adaugat ca a mai întâlnit acest gen de frică atunci când a adunat semnături pentru alte proiecte, gen ”Salvați Pădurea Codrișor”

Ce propune pactul Bistriței Civice

Președintele Bistriței Civice a dat citire în cursul mitingului și pactului propus de cei prezenți, unul care suportă însă modificări și sugestii. Textul lui poate fi citit și pe pagina de facebook a asociației:

Bistrițenii participanți la mitingul din data de 16 noiembrie 2017 solicită administrației locale:
1. Transparență toatală și consultarea reală a cetățenilor privind bugetul local al anului 2018. Prezentarea pentru consultare publică, până la 15 decembrie 2017, a obiectivelor de investiții avute în vedere de administrația locală pentru anul 2018.
2. Reconsiderarea, în întregime, a proiectului Wonderland pe baza unor studii de fezabilitate și de prospectare a pieței, realizate de firme de specialitate cu experiență, bonitate și care să acorde garanții pentru documentațiile întocmite.
3. Renunțarea la credit pentru „Aquaparc”.
4. Renunțarea la proiectul „Pasarelă peste Bd.Independenței”.
5. Reconsiderarea traseului „Liniei verzi” întrucât traseul impus de priamrul municipiului nu rezolvă problemele de transport ale bistrițenilor.
6. Adoptarea unui program de accelerare a modernizării și reabilitării străzilor, inclusiv a trotuarelor) din municipiul Bistrița pentru perioada 2018-2024. Obiectivul : în anul 2024 toate străzile din municipiul Bistrița să fie asfaltate și cu toate utilitățile necesare (apă-canal, gaz, iluminat public, transmitere de date).
7. Renegocierea serviciilor publice pentru populația municipiului Bistrița, atât în ceea ce privește calitatea lor cât și tarifele practicate.
8. Abrogarea HCL 141/2017 privind aprobarea Regulamentului pentru administrarea parcărilor, cu plată și de reședință, amenajate în municipiul Bistrița deoarece nu a fost în consultare publică. Repunerea regulamentului în dezbatere publică iar sumele încasate din taxele de parcare să se constituie sursă de finanțare pentru construcția de parcări colective în cartierele orașului.
9. Demararea amenajării pistelor de biciclete. Dacă amenajarea pistelor de biciclete impune desființarea unor locuri de parcare proiectul trebuie corelat cu amenajarea de parcări în zonele adiacente.
10. Construcția a încă cel puțin 3 punți pietonale peste râul Bistrița, de urgență trebuind să fie înlocuită puntea ce face legătura între zona „Zăvoaie” cu str.Petru Maior.
11. Implementarea sistemului de asigurare a calității lucrărilor și serviciilor decontate din bani publici și responsabilizarea, inclusiv materială, a funcționarilor care decontează lucrări de proastă calitate.
12. Modernizarea Pieței agro-alimentare Decebal; suntem sătui de promisiuni, vrem să avem o piață modernă în cel mult 2 ani.
13. Transparență privind cheltuirea banilor din bugetul local, inclusiv ale Direcției de Servicii Publice și ale Centrului Cultural Municipal, cu publicarea tuturor contractelor de achiziții de bunuri, lucrări și servicii.
14. Reconsiderarea programelor anuale ale manifestărilor cultural-artistice. Sunt cheltuiți prea mulți bani pe evenimente fără interes pentru bistrițeni sau turiști români sau străini.
15. Reluarea și finanțarea din bugetul local a competițiilor sportive interșcolare la sporturi de echipă și individuale pentru a atrage cât mai mulți copii și adolescenți spre mișcare și a descoperi viitori sportivi de performanță.
16. Amenajarea malurilor râului Bistrița și a pădurii Codrișor ca zonă de agrement.
17. Profesionalizarea și informatizarea serviciilor Primăriei, responsabilizarea funcționarilor pe măsura salariilor, eliminarea birocrației în administrația locală.

Share.

About Author

Lasă un comentariu