Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Becleanul va avea gata în același an parcarea supraetajată, centrul multifuncțional și transportul urban eco

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mai multe proiecte cu bani europeni, între care cel de mobilitate urbană cu transport electric de călători  dar și parcarea publică supra-etajată, noul centru Spa de la Figa, precum și Centrul cultural multifuncțional vor fi finalizate în 2019 a anunțat primarul Becleanului, Nicolae Moldovan într-o emisiune Tv.

Deși ”Drumul Gării din Beclean”, proiectul de transport urban eco și de reabilitare a unor rețele stradale a fost anunțat câștigător în urmă cu două săptămâni, primarul nu crede că îl va prinde 2020, cât este durata prevazută prin contract, în implementare și este convins că lucrurile se vor mișca în realitate mult mai alert: ” Proiectul este complex și trebuie să dăm drumul la licitații. Achiziția de biciclete, de stații de autobuze, de rastele, de soft, de autobuze, și inființarea unei societăți care va face transport public local toate înseamnă o linie de finanțare cu chestiuni foarte clare, dar și montarea de semafoare, achiziția de piatră, toate le vom scoate la licitatie în luna decembrie. Deja ne apucăm de caietul de sarcini.

Anul viitor, dacă prin martie încheiem toate contractele de furnizare pentru acest proiect,  un constructor, orice producător indiferent de unde va fi are tot interesul să aduca utilajele în câteva zile, avem și pre finanțare din câte știu, ne dă un avans pentru prefinanțare. De altfel este și o grabă pentru cheltuirea fondurilor europene, pentru că  putem pierde ca țară niște sume de bani. Și atunci cred că vor fi și avansuri pentru achiziții, producătorii vor vrea sa aducă utilejele mai repede.  Apoi dacă  vom avea sansa sa liciteze un constructor bun lucrările de modernizari, am încredere că în 2019 vom putea discuta” a mai explicat primarul din Beclean.

Noua infrastructură va fi interconectată

Noua Casa de Cultură, care va fi de fapt un centrul multicultural ridicat în spatele Pietei Mari, blocurile ANL pentru medici Centrul Spa care va fi , Parcarea etajata pe 2 nivele, cu circa 100 de locurim dar și școlile reabilitate din Podirei și Figa, alături de alte 9 blocuri din strada Mihai Kogălniceanu ce urmează să fie reabilitate vor fi puse în conexiune de noul proiect de infrastructură, majoritatea încă din 2019, mai spune primarul Moldovan. Acesta intenționează să realizeze și un film în care să le indice locuitorilor orașului, punctual, ce presupune proiectul și cum va arăta: ”Am în achiziție o filmare despre  cum vor arata lucrurile, pentru că nu se  prea se întelege, mai ales că  a trebuit să renunțăm la două străzi pentru a ne încadra și am depus a documentatie . Vrem sa facem un videoreportaj si chiar eu sa explic unde e pista, care e lampadarul, unde e centura si aceeasi filmare o sa o fac  și după ce e gata. Nu milioanele de euro îi dau  valorea, ci frumusetea acestui proiect mai spune primarul care explică:”Stațiile de autobuze au rasteluri de biciclete si panouri luminoase unde va promova Primăria mesaje. 62 de panouri vor lumina noaptea, vor arăta foarte bine ca design, pe lângă informații. Apoi vor fi 5 intersecții care vor avea 31 de semafoare interconectate, semaforizate inteligent. Acești senzori vor indica tot timpul care traseu e cel mai optim la un moment dat, așa că se vor deschide si inchide anumite linii. Va fluidiza foarte mult circulația .. La cele două capete din oraș, la intrare sau ieșire vom indica pe panouri luminoase pentru toți să aleagă varianta cea mai bună pe trei variante ocolitoare. ..Și bicicletele vor fi monitorizate video, vor fi mai multe rasteluri cu biciclete, se vor putea închiria pe bază de cartele cum e în Cluj. În privința celor 40 % reabilitare de drum, am ales acelestrăzi cu cele mai mari probleme. Practic după acest proiect 99 % din drumuri vor fi rezolvate  Vom avea 6 km de piste de biciclete cu tartan roșu, iluminate prin trasee destul de rustice. 192 de lampadare cu leduri”, a mai explicat primarul în emisiunea AS-TV.

Vezi emisiunea în întregime:

 

 

Imagine: arhiva Monitorul de Cluj

 

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Balan Marius - contribuabil în

    Felicitari Primarului din BECLEAN. Viziune de EDIL adevarat ! Totusi pentru a infrumuseta locul nu puneti macar doi STRUTi, doua OUA si Doua MERE ?

  2. daca vreti sa faceti ceva, puneti macar 2 semafoare pentru stoparea,, oilor ,,,ce fac tranversarea Becleanului un calvar pentru soferi

Lasă un comentariu