Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ce spun antreprenorii bistrițeni despre incriminarea neplății contribuțiilor: ”E periculos, oricine poate cădea în plasă”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Investitorii bistrițeni spun la unison că proiectul de ordonanță care incriminează drept infracțiune neplata unor contribuții pentru angajați și alte impozite este o aberație și că e nimic altceva decât expresia unei gândiri care-i consideră din start pe oamenii de afaceri drept inamici. Oamenii de afaceri nu înțeleg nici dde ce trebuie dată peste cap legislația economică ce și-a arătat funcționalitatea pentru improvizații care pot eșua:

”Gândiți-vă ce aberație e. Statul e în primul rând cel mai mare datornic Eu de exemplu am de recuperat peste  20 de mii de lei din  TVA. Dar credeți că am acces la ei? Se fac comisii peste comisii, am de așteptat serios pentru ei. Invers însă, statul te execută pentru câțiva lei și mai nou, te și incriminează.  E o mare aberație acest proiect. Se pot întâmpla foarte multe: intri într-o criză de bani, nu-ți plătește un client și nu-ți poți plăti la rândul tău, tva-ul , contribuțiile, o perioadă și nu din vina ta. Stai să te gândești dacă nu vor cumva să dea de lucru la avocați cu ast” a comentat pentru Bistrița Express Ioan Miclea, președintele Asociației Comercianților din Centrul Bistriței.  Omul de afaceri spune și că toată așa zisa revoluție fiscală face parte din acest joc al absurdului: ”Inclusiv povestea asta cu split TVA. Acolo unde-s firmele mari poate că-ți permiți sa angajezi contabili specializați, specialiști de tot soiul, însă cu firmele mici, cu cele de familie ce faci?  Stai să te întrebi dacă a mers bine cu celelalte guvernul, dacă economia a fost pe creștere și toți indicatorii sus, de ce să te apuci să schimbi? Schimbi atunci când nu merge. În toată lumea civilizată merge așa. Numai la noi te apuci să schimbi de dragul de a schimba ceva” spune Ioan Miclea.

Aberant e cuvântul de ordine și pentru Sorin Moldovan, un antreprenor cu afaceri în tot județul care spune că s-a ajuns la semidictatură economică ” Pur și simplu e aberantă: nu că e o chestie penală nereținerea la sursă, dar ca să fie penală trebuie să-ți dovedească reaua intenție. Dacă n-ai cu ce plăti mai este penală?  În mod normal trebuie să nu-i dai banii salariatului, plătești contribuția și apoi vezi dacă mai ai și cu ce plăti salariile, e clar nedemocratică, e o semidictatura economică. Mi se pare de o penibilitate fără margini., spune  Sorin Moldovan care crede că la mijloc este și o logică de partid : ” Ei, decidenții de acum judecă țara asta în termenii voturilor: ai noștri, ai lor. Pe toți antreprenorii, cu masurile astea din 2017 i-au pierdut. Daca nu-s ai nostri și nici nu vor fi, îi punem jug, îi speriem. Pe asta mizează: pe sperietoare, dacă oricum nu-i putem aduce niciodată cu noi. Gândiți-vă cât stres am avut anul acesta: să ne băgam consultant fiscal sau nu, aplicăm split tva sau nu, etc, acum asta cu infracțiunea, transferul contribuțiilor, toate au fost în discuție anul acesta”

Președintele Patronatului Național Român, filiala Bistrița-Năsăud, Ioan Peteleu spune că proiectul de oug arată disperarea celor aflați la guvernare: ” chiar aseară m-am uitat peste anexa proiectului: aștia au băgat tot acolo, la incriminare, nu numai contribuțiile pentru angajat, ci tot,  și impozitul  pe dividende și altele. Eu cred că vor să arate pisica: vor mai mulți bani la buget  și cred că e singura modalitate: arată pisica și spun:  plătiți, dacă nu, sunteți toți penali. Inclusiv pentru PFA-uri am văzut că se aplică. E disperare mare oricum pe cei de la finanțe. Si termenul de 30 de zile e foarte scurt. Calculezi penalități de întârziere, dar nu așa! Hai să spunem că în creșterea atenționării pentru contribuțiile la angajați ar fi ok, însă de partea cealaltă e foarte riscant, la tot soiul de impozite, poți cădea ușor în plasă. Trebuie multă atenție în contabilitatea la firmă, că nu mai poți să greșești” mai spune Ioan Peteleu.

Ministerul Finanțelor  a  publicat, recent pe site-ul său proiectul unui OUG care stabilește că neplata contribuțiilor pentru angajați dar și altor 32 de taxe este considerată infracțiune și poate fi pedepsită cu închisoare până la 6 ani. Bistrița Express a scris despre acest subiect aici:E jale: proiectul ordonanței prin care cei care nu plătesc contribuțiile fiscale riscă pușcăria a fost publicat

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu