Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Educația pentru sănătate -cu un pas mai aproape de programa școlară

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Proiectul introducerii disciplinei școlare ”educația pentru sănătate” în programa școlară ca materie opțională, însă cu obligativitatea parcurgerii ei cel puțin o dată într-un ciclu de învățământ a fost înregistrat luni, 11 decembrie la Camera Deputaților. Inițiatoarea acestuia, deputatul USR de Bistrița-Năsăud Cristina Iurișniți  propune modificarea și completarea Legii educației naționale  nr. 1/2011. pentru a reglementa modul în care educația pentru sănătate să-și facă loc în curricula educațională.

”În calitate de profesor, dar și de deputat am obligația de a-mi  asuma modificările legislative menite să combată efectele nocive ale lipsei promovării normelor sanitare, de igienă, de sănătate și de sexualitate prin introducerea Educației pentru sănătate în programa școlară.” precizează deputatul într-un comunicat de presă. Parlamentarul care lucrează de multă vreme la proiect spune că a avut nevoie de timp și numărate discuții cu responsabili de la Ministerul Sănătății, respectiv cel al Educației pentru a primi sprijin pentru susținerea proiectului.

Ea spune că argumentele în favoarea noii discipline sunt nenumărate: ”Date fiind statisticile alarmante cu privire la starea de sănătate precară a populației României, sistemul public și societatea civilă resimt nevoia stringentă de a găsi soluțiile optime pentru îmbunătățirea situației actuale: rata ridicată de morbiditate și mortalitate cauzată de lipsa unui comportament alimentar optim. Principalele cauze sunt reprezentate de consumul excesiv de tutun, alcool, zahăr, grăsimi care duc la apariția bolilor ischemice, a diabetului, a cancerului, a TBC-ului; numărul extrem de mare al avorturilor din România (480 de avorturi la 1000 de sarcini); 10,6%  dintre tinerele cu vârsta sub 20 de ani  au sarcini nedorite iar rata sarcinilor în rândul adolescentelor, pe segmentul de vârstă cuprinsă între 15-19 ani, a înregistrat 12.073 de gravide,  dintre care 7.547 au ales să întrerupă  sarcina, România ocupând primul loc în Europa în această privință” sunt câteva dintre argumentele care pledează pentru reconsiderarea acestei discipline.

De la teorie la acțiune

Deputatul USR spune că nu ajunge doar reconsiderarea disciplinei, ci este nevoie și de pași concreți pentru promovarea unui stil de viață sănătos. Astfel în contextul ratei crescute a obezității în rândul copiilor și a obiectivelor  obiectivele asumate de MEN  în Planul multianual integrat pentru promovarea sănătații și a educației pentru sănătate, precum si cele din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020, se impune necesitatea  suplimentării fondurilor alocate pentru construirea unui bazin de înot didactic în municipiul Bistrița  pentru promovarea sporturilor acvatice ca mijloc de dezvoltare fizică și psihică pentru tineri, susține deputatul Cristina Iurișniți

 

 

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu