Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Se cere rebotezarea unui bulevard al Bistriței cu numele Regelui Mihai. De ce este însă mai ușor de spus decât de făcut de făcut.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un parlamentar bistrițean de opoziție  a trimis o scrisoare deschisă primarului Bistriței, Ovidiu Crețu și consilierilor locali prin care solicită schimbarea denumirii unui bulevard al Bistriței  și rebotezarea acestuia cu numele Regelui Mihai. Prima opțiune a solicitantului, deputatul PNL Robert Sighiartău se îndreaptă către Bulevardul Republicii: ”Sunt convins că și noi bistrițenii putem să facem un gest mic, dar cu mare însemnătate pentru a-i prețui mereu memoria. Propunerea mea, ca reprezentant al acestui județ în Parlamentul României, este ca unul dintre bulevardele importante ale orașului Bistrița să poartă denumirea de ”Regele Mihai I” și poate cel mai potrivit ar fi redenumirea Bulevardului Republicii” explică Sighiartău în scrisoarea deschisă.

Deputatul, care este și secretar general al PNL la nivel național spune că perioada în care ne aflăm, de un simbolism aparte, este cel mai bun moment pentru o asemenea decizie inclusiv la nivelul Bistriței. ”Suntem într-una dintre cele mai simbolice perioade ale României contemporane. În aceste zile, cu mult respect, îl evocăm pe Regele Mihai I al României, personalitatea care a marcat istoria noastră în ultimul secol. .. Regele Mihai I a fost un reper moral pentru societatea noastră, iar noi avem datoria să îl cinstim și să ducem mai departe România, să o facem respectată și demnă în lume, așa cum a făcut mereu Regele nostru.” argumentează deputatul PNL, Robert Sighiartău în scrisoarea deschisă transmisă presei.

Ce răspunde primarul Ovidiu Crețu

Primarul Ovidiu Crețu a declarat pentru Bistrița Express că e aproape imposibil să redenumești o stradă centrală din Bistrița, în condițiile în această operațiune înseamnă să-i obligi pe sute de locuitori să-și schimbe toate actele, contractele cu furnizorii și tot ce înseamnă documente de proprietate: ” Eu sunt republican, dar respect memoria celui care a fost Regele Mihai. Chiar dacă nu am participat la vizitele de la Bistrița, am fost vizitat de Principele Duda, au mai fost pe la mine reprezentanți ai Casei Regale, am avut discuții, am fost invitat la sărbătoarea regalității o dată la București. Însă când vine vorba despre schimbarea denumirii unei străzi aceasta este o chestie extrem de complicată. Toți oamenii de pe strada aceea trebuie să-și schimbe toate actele, nu numai buletinul, dar tot ce au, inclusiv contracte. Dacă vrea așa ceva, atunci Sighiartău să se ducă și să obțină semnaturi de la toți oamenii de pe strada aceea că sunt de acord și atunci ok, putem face. eu n-am absolut nimic împotrivă să denumim o strada nouă, care nu are nume, sigur că acestea sunt străzi din afară, nu sunt în zona cntrală. Însă o stradă pe care sunt locuitori, mai ales în zona aceasta centrală, mi se pare imposibil”. Primarul spune că Bistrița și-a schimbat de câteva ori numele, dar numai la schimbări de regim politic și că nu avem redenumiri recente, cu excepția cazului Alexandru Misiuga, care a locuit pe strada cu pricina: ” prima dată au fost străzi săsești, după care ungurești, după care românești, apoi iar ungurești și așa mai departe  … Opinia mea e că străzile trebuie să rămână cu numele lor actual și pentru orice personalități care dau numele lor unor străzi trebuie să fie o strada nouă, ca să nu purtăm sute de oameni pe la diferitele instituții” este părerea primarului Ovidiu Crețu.

Rebotezări de străzi doar la începutul anilor 90

Procesul de redenumire a unei străzi este însă, din punct de vedere administrativ un demers destul de complicat. Și nu neapărat din punctul de vedere al procedurilor, ci mai ales al consecințelor ulterioare asupra locuitorilor: aceștia trebuie să-și schimbe pe lângă cărți de identitate, pașapoarte, permise de conducere și alte acte precum diferitele contracte de utilități, etc  iar firmele cu sedii în zonă, toate documentele. Adrian Florin Chereji, primar al Bistriței la începutul anilor 90 când s-a făcut ultima schimbare majoră a numelor străzilor din Bistrița spune că acea perioadă a fost favorabilă pentru oricum trebuiau schimbate toate actele care fuseseră emise de Republica Socialistă România și că multe nume de străzi era obligatoriu să fie schimbate pentru că făceau trimitere directă la comunism: ” de pildă Calea Armatei Roșii nu puteam s-o lăăsm așa: am împărțit-o în două: o parte a fost numită Liviu Rebreanu, iar continuarea General Grigore Bălan. Pe atunci trăia fiica generalului Bălan și ne-a adus documente și a făcut solicitarea” își amintește Chereji.

El spune că au trebuit schimbate în 1990 străzi din Bistrița care se numeau Aleea Pionierilor, Șoimilor ( care duceau cu gândul la Șoimii Patriei) redenumită Octavian Goga, 6 Martie a devenit Albert Berger, dar și alte străzi cu nume de fruntași comuniști au fost rebotezate de o comisie special constituită și apoi, prin votul Consiliului Local.  În prezent președintele al Asociației Bistrița Civică, Adrian Florin Chereji își amintește că au mai existat tentative de redenumire a unor străzi în vremea primarului PNȚCD, Pavel Popescu, însă fără succes, în cea mai mare parte din cauza consecințelor asupra locuitorilor : ” Eram atunci consilier local și știu că s-a dorit să numim o stradă Victoriei, alta Europei.  Știu că au venit tot felul de propuneri. De pildă să redenumim Republicii în Regina Maria, cum a fost vechea denumire a străzii. A fost imposibil de realizat. În 90 a fost mai simplu”

 

 

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius - contribuabil în

    Cu siguranta domnul DEPUTAT are dreptate si subscriu. Daca nu este usor de facut sa nu mai pierdem vremea. Eu propun ca Piata Centrala sa primeasca numele Piata OTC. Atentiune…nu utc .

Lasă un comentariu