Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Acum 20 de ani vizita Regelui Mihai la Bistrița a stârnit un val de emoție. Vezi filmarea (VIDEO)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

În august 1997 Regele Mihai și Regina Ana au fost primiți la Bistrița cu foarte mult entuziasm. Era prima vizită pe care Regele Mihai o făcea în județ, în anul în care se împlineau 50 de ani de la abdicarea forțată. În Piața Prefecturii o mare de oameni i-a ieșit în întâmpinare și l-au însoțit tot  drumul, pe care l-a făcut pe jos  de la Primăria Bistrița condusă atunci de PNȚCD-istul Pavel Popescu către Prefectură cu un ocol pe strada 1 Decembrie. Energiile descătușate în rândurile bistrițenilor au luat prin surprindere autoritățile locale de atunci, printre care se aflau în premieră, odată cu ajungerea la putere a Convenției Democrate. mulți susținători ai monarhiei.

Vizita regală din 1997 din județul Bistrița-Năsăud a inclus deplasări în Năsăud, Sângeorz Băi, Beclean, Valea Ilvelor . Medicul Marius Pop,  președinte al PNȚCD Bistrița-Năsăud și al Convenției Democrate la vremea respectivă a rememorat într-o emisiune la AS-TV momente inedite de acum 20 de ani. Un astfel de moment s-a petrecut la intrarea în Sângeorz-Băi, când Regele Mihai care-și  conducea propria mașină aflată în fruntea coloanei a oprit brusc, determinând celelalte mașini să oprească. În momentul în care a coborât dintr-un autovehicul aflat în spate, doctorul Pop a constat cu surprindere că regele oprise pentru a sta de vorba cu un bărbat în vârstă aflat într-un scaun care se deplasa pe șosea pe lângă bordură:” Majestatea sa îl mângăia pe cap și vorbea cu multă afecțiune cu acel om necăjit. E o imagine care n-o să mi-o scot din minte niciodată” relatează președintele de atunci al PNȚCD. Iar vizita a mai avut asemenea momente chiar pe scările de urcare la Hotelul Hebe unde urmau sa ia masa și unde s-au întâlnit cu o mare mulțime de turiști: ” nouă ne era teamă când ne-am trezit în situația aceea, înconjurați de oameni. Acolo sunt foarte multe scări, ne însoțea un singur bodyguard, fără poliție, fără nimic. Dar majestatea sa a zâmbit, dădea mâna cu oamenii și se purta foarte natural, iar zecile de turiști au fost încântați de neașteptata întâlnire” a mai povestit medicul Marius Pop.

N-a fost însă singura vizită a Regelui Mihai în județ. În 2003 o vizită privată avea să-l aducă încă o dată pe Regele Mihai și pe Regina Ana pentru câteva zile în județ.

Materialul video a fost pus la dispoziția Bistrița Express de jurnaliștii Nicoleta și Gheorghe Cherecheșiu de la TVR, cărora le mulțumim.

Share.

About Author

Lasă un comentariu