Acum 20 de ani vizita Regelui Mihai la Bistrița a stârnit un val de emoție. Vezi filmarea (VIDEO)

Acum 20 de ani vizita Regelui Mihai la Bistrița a stârnit un val de emoție. Vezi filmarea (VIDEO)

În august 1997 Regele Mihai și Regina Ana au fost primiți la Bistrița cu foarte mult entuziasm. Era prima vizită pe care Regele Mihai o făcea în județ, în anul în care se împlineau 50 de ani de la abdicarea forțată. În Piața Prefecturii o mare de oameni i-a ieșit în întâmpinare și l-au însoțit tot  drumul, pe care l-a făcut pe jos  de la Primăria Bistrița condusă atunci de PNȚCD-istul Pavel Popescu către Prefectură cu un ocol pe strada 1 Decembrie. Energiile descătușate în rândurile bistrițenilor au luat prin surprindere autoritățile locale de atunci, printre care se aflau în premieră, odată cu ajungerea la putere a Convenției Democrate. mulți susținători ai monarhiei.

vizita Regelui Mihai la Bistrița în august 1997

În urmă cu 20 de ani vizita Regelui Mihai a declanșat și la Bistrița energii nebănuite și emoții greu de anticipat. O fărâmă din „ ce s-ar fi întâmplat cu noi dacă?” e întrebarea care le-a trecut multora prin minte. Acum însă întrebarea cade mai greu decât niciodată.

Posted by Bistrita Express on 16 Decembrie 2017

Vizita regală din 1997 din județul Bistrița-Năsăud a inclus deplasări în Năsăud, Sângeorz Băi, Beclean, Valea Ilvelor . Medicul Marius Pop,  președinte al PNȚCD Bistrița-Năsăud și al Convenției Democrate la vremea respectivă a rememorat într-o emisiune la AS-TV momente inedite de acum 20 de ani. Un astfel de moment s-a petrecut la intrarea în Sângeorz-Băi, când Regele Mihai care-și  conducea propria mașină aflată în fruntea coloanei a oprit brusc, determinând celelalte mașini să oprească. În momentul în care a coborât dintr-un autovehicul aflat în spate, doctorul Pop a constat cu surprindere că regele oprise pentru a sta de vorba cu un bărbat în vârstă aflat într-un scaun care se deplasa pe șosea pe lângă bordură:” Majestatea sa îl mângăia pe cap și vorbea cu multă afecțiune cu acel om necăjit. E o imagine care n-o să mi-o scot din minte niciodată” relatează președintele de atunci al PNȚCD. Iar vizita a mai avut asemenea momente chiar pe scările de urcare la Hotelul Hebe unde urmau sa ia masa și unde s-au întâlnit cu o mare mulțime de turiști: ” nouă ne era teamă când ne-am trezit în situația aceea, înconjurați de oameni. Acolo sunt foarte multe scări, ne însoțea un singur bodyguard, fără poliție, fără nimic. Dar majestatea sa a zâmbit, dădea mâna cu oamenii și se purta foarte natural, iar zecile de turiști au fost încântați de neașteptata întâlnire” a mai povestit medicul Marius Pop.

N-a fost însă singura vizită a Regelui Mihai în județ. În 2003 o vizită privată avea să-l aducă încă o dată pe Regele Mihai și pe Regina Ana pentru câteva zile în județ.

Materialul video a fost pus la dispoziția Bistrița Express de jurnaliștii Nicoleta și Gheorghe Cherecheșiu de la TVR, cărora le mulțumim.

Categoria: DIN ORAS

Scrie un comentariu

Email-ul nu va fi publicat, dar este obligatoriu pentru comentarii.
Campurile oblicatorii sunt marcate cu *