Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Medic de familie bistrițean despre situația din sistem: ”un frizer îți ia 15 lei cel mai ieftin tuns, nouă Casa ne plătește 12 lei pentru consultație”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

În jur de 70 % dintre medicii de familie din Bistrița-Năsăud au decis să nu semneze actele adiționale cu Casa Asigurărilor de Sănătate care le garantează finanțarea până la semnarea contractelor pe 2018. Decizia a fost luată în 3 ianuarie 2018 într-o ședință a Asociației profesionale a medicilor de familie din Bistrița-Năsăud, a confirmat pentru Bistrița Express doctorul Dumitru Nicolai, președintele Asociației.  Medicii, care miercuri au asigurat consultații gratuite, au eliberat concedii medicale, dar n-au eliberat rețete compensate și nici trimiterile către unități spitalicești sau către medicii specialiști  au primit ultimatuum de la Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate să semneze contractele adiționale până joi la ora 12,00. ” probabil că vor fi și care vor semna, pentru că sunt diferite situații, avem venituri diferite și nu sunt toți uniți, însă eu cred că marea majoritate a medicilor din Bistrița-Năsăud vor spune pas. Nu se poate să continuăm așa, cu veniturile din 2017 vom da faliment rând pe rând, pentru că toate cheltuielile cabinetelor au crescut deja cu peste 30%” explică medicul Dumitru Nicolai.

Reprezentanții medicilor de familie au fost chemați luni la Instituția prefectului pentru o discuție informală la solicitarea prefectului Ovidiu Frenț, însă aceștia știu că rezolvarea problemelor lor nu are cum să vină de la Prefectură: ” La Prefectură ne-au chemat să explicăm situația, așa cum ne-au chemat și când am avut protestul in noiembrie, dar și atunci ne-au spus că înțeleg situația , însă nu s-a ântamplat nimic. Bugetul s-a promulgat ieri asta e bine, însă la Casa de Sănătate bugetul nu se cunoaște decât prin martie. E o aberație nici nu stiu de unde vine prostia asta, din incompetență sau de unde vine să trebuiască să lucrezi primele trei luni pe bugetul anului trecut. E ca și cum anul ar avea pentru ei 15 luni. Dar și pentru că se găsesc bani pentru  toate prostiile, numai pentru medicina de familie, nu” spune doctorul Nicolai care mai spune că medicina de familie e mereu pe ultimul plan, inclusiv la împărțitul bugetului: ” întâi împart banii pentru spitale, apoi pentru programe naționale și altele și pentru medicină rămâne la final. Acum o să realizeze ce se întâmplă dacă acest sistem al medicinei de familie nu funcționează”,

Președintele Asociației medicilor de familie e conștient că medicii de familie care vor continua să nu semneze actele adiționale vor avea de pierdut : ”oricum dacă nu se rezolvă nimic vom falimenta cu toții anul acesta  pentru că ni se spune că trebuie să creștem salariile asistentelor, odată cu creștere salariului minim, trebuie să plătim încălzirea, utilitățile care s-au scumpit. Dacă se va rezolva vom pierde zilele acestea în care am deschis cabinetele, am făcut consultații, am plătit personalul și facturile… Initial pe siteul CNAS a fost alocat 5,77% pentru medicina primară, apoi s-a preconizat 5,22% din bugetul total. Asta în condițiile în care cheltuielile obligatorii au crescut cu peste 30 %.” explică președintele Asociației Medicilor de Familie care remarcă și că prestația unui medic de familie a ajuns să fie aruncată în derizoriu de oficialii din sănătate: ”pentru o consultație medicală CNAS decontează între 12 și 15 lei în funcție de statut și categorie. La un frizer ajungi să dai mai bine de 15 lei pentru un tuns. Spuneți și dumneavoastră cum vi se pare asta”.

Protestul a închis centrele de permanență

Medici de familie au decis să suspende activitatea din centrele de permanență din 3 ianuarie. Acestea au funcționat însă înclusiv în 1 și 2 ianuarie: ” Ne-au promis că oferă de la 12 lei la 40 pentru centrele de permaență, trebuia hotărâre de guvern , nu s-a întâmplat nimic. Și chiar dacă va apărea acum, nu va putea fi aplicată decât cu 1 iunie. Deci până atunci vom fi plătiți ca și până acum ” mai spune doctorul  Dumitru Nicolai. ” Am lucrat inclusiv în 1 ianuarie la un centru de permanență, am avut 20 de pacienți, acolo nu contează dacă ești asigurat sau nu, ești consultat și primești rețete și chiar și tablete pentru câteva zile”.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu