Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Farmaciști din Bistrița-Năsăud prinși într-o rețea de trafic internațional cu medicamente halucinogene

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Procurorii DIICOT împreună cu polițiști de la Direcția de Operațiuni Speciale au făcut astăzi 47 de percheziții la domiciliu în Cluj, Bistrița-Năsăud și Neamț într-o amplă acțiune coordonată cu americanii de la DEA pentru a destructura un grup infracțional specializat în trafic cu  droguri de risc, respectiv medicamente aflate pe lista substanțelor interzise.

Grupul infracțional, potrivit unui comunicat al DIICOT a acționat timp de 5 ani cu centrul operațiunilor în cluj Napoca, iar principalul scop ar fi fost traficul internațional de droguri și medicamente de pe lista celor aflate pe lista de control național. Este vorba în principal de  antidepresive cu efect halucinogen precum Diazepam , Xanax, Bromozepam, Midazolam dar și Codeină, Dormicum, Ultracod, Zolpide.

Procurorii susțin că ”În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că membrii grupării infracţionale,  organizată pe  mai multe paliere, au intrat în posesia unor medicamente suspuse controlului special prin intermediul unor farmacii din județele Cluj și Bistrița, cu complicitatea unor farmaciști utilizând reţete falsificate, precum şi alte metode.Ulterior, membrii grupării infracţionale au preluat comenzi de la clienţi în sistem on-line (site-uri de farmacii online) printr-un ”call-center” ce funcționa în județul Cluj.  În modul de operare se reţine faptul că membrii grupării simulau efectuarea unor controale medicale, întărindu-le convingerea clienţilor că au fost consultaţi de către un medic real, astfel aceştia lansând comanda de produse”, se arată în comunicatul DIICOT.

Clienții achitau în avans inclusiv cu Bitcoin

În urma cercetărilor efectuate  a rezultat că membrii grupării infracţionale, organizată pe mai multe paliere, au intrat în posesia unor medicamente supuse controlului special prin intermediul unor farmacii din județele Cluj și Bistrița, cu complicitatea unor farmaciști utilizând reţete falsificate, precum şi alte metode. Ulterior, membrii grupării infracţionale au preluat comenzi de la clienţi în sistem on-line (site-uri de farmacii online) printr-un ”call-center” ce funcționa în județul Cluj. Pentru onorarea comenzii făcute online clientul trebuia  să achite în avans contravaloarea medicamentelor şi a comisioanelor de curierat, prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani sau în monedă Bitcoin.

Ulterior efectuării plăţii, unii membrii ai grupării se deplasau la oficii de transfer și ridicau sumele de bani, iar alţi membri expediau comanda de produse medicale (în principal în SUA), prin intermediul oficiilor poştale, sub forma de scrisori poştale (pentru a disimula că în fapt se expediau produse farmaceutice în mod ilegal)” precizează comunicatul DIICOT.

Afacerea s-a dovedit una extrem de bănoasă:” Membrii grup infracţional organizat au  obținut aproximativ 55.000.000 de lei. Investigațiile pentru destructurarea grupării au fost desfășurate cu sprijinul autorităților americane DEA (Drug Enforcement Administration) – S.U.A, prin intermediul unor comisii rogatorii internaționale.  Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.  Acţiunea a fost realizată cu sprijinul  S.C.C.O. Timișoara, Târgu-Mureș, Oradea, Bacău, Alba-Iulia și Cluj și luptători ai serviciilor pentru acțiuni speciale”.

 

Share.

About Author

2 comentarii

Lasă un comentariu