Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Grefierii protestează și la Bistrița: pierd la salariu până la 500 de lei în noul an

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat lovește categorii profesionale întregi. Printre cei care au realizat că de anul acesta li se micșorează veniturile salariale se numără grefierii și personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor și parchetelor. Deși n-au văzut încă primele salarii pe ianuarie, simulările sindicatelor care-i reprezintă au indicat  că pierderile lunare pot ajunge chiar și la 500 de lei la personalul cu vechime. Reacția imediată a fost intrarea grefierilor și personalului mai multor judecătorii din țară, printre care și cei angajați la Judecătoria Bistrița: ” Noi la Judecătoria Bistrița ne-am pus banderole albe în semn de protest joi și vineri, însă foarte mulți colegi din țară au protestat ca și noi.” spune Adina Bajko, grefieră  la Relații Publice a Judecătoriei Bistrița.

Protestul a fost organizat în mai multe instanțe după ce grefierii s-au organizat pe un grup de facebook al asociației: ”au participat colegii de la mai  multe instanțe, deși nu am primit încă nicio decizie de la contabilitate, simulările arată că este vorba de pierderi, și cele mai semnificative apar la categoria 15-20 de ani vechime.” explică grefierul de la Judecătoria Bistrița. Exemplul n-a fost urmat însă de cei de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, cu care împart același Palat al Justiției.

Grefierii de la Judecătoria Bistrița intenționează să continue acțiunea lor săptămâna viitoare și așteaptă deciziile Asociației Grefierilor din România și a sindicatului de profil pentru a ști dacă vor apela și la alte forme  de protest.

Grefierii reproșează Ministrului Muncii și Justiției Sociale că a mințit atunci când dat asigurări că în sistemul bugetar nu va avea loc o scădere a salariilor ci o creștere graduală și reamintesc că salariile lor n-au maicrescut din 2015:”Considerăm astfel că suntem discriminaţi faţă de celelalte categorii profesionale din sistemul bugetar, fiind singura categorie profesională bugetară căreia nu i-au fost majorate salariile (ultima creştere salarială având loc în data de 1 decembrie 2015, când s-a aplicat pentru întreg sistemul bugetar o creştere salarială de 10%)”, susține într-un comunicat de presă  Asociaţia Grefierilor din România.

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Nu are cum sa le scadă salariile nete din cauza contribuțiilor trecute de la angajator la angajat. Singura explicatie ar fi dacă nu mai beneficiază începînd cu ian.2018 de anumite sporuri..

Lasă un comentariu