Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Victorie pentru asociația condusă de Ana Dragu: premierul Viorica Dăncilă și-a cerut scuze pentru jignirea persoanelor cu autism. Va fi audiată însă de CNCD

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Consiliul Național împotriva Discriminării a anunțat astăzi că o va audia în 20 februarie  pe premierul României, Viorica Dăncilă, după ce aceasta s-a exprimat ieri la o emisiune TV  în termeni jignitori la adresa persoanelor cu autism, atunci când s-a referit la cei care ar denigra imaginea României în exterior. Vorbind despre cei care, cu ocazia dezbaterii de la Bruxelles, au spus că în România justiția și statul de drept sunt puse în pericol premierul României a declarat că acești oameni dezinformează, știu realitatea și nu vor sa o vadă: ”acești oameni sunt autiști si nu aud și nu văd” a spus Viorica Dăncilă. Imediat după aceste afirmații ONG-urile care luptă pentru drepturile persoanelor cu probleme din spectrul autist, printre care Autism-Europa, condusă de bistrițeanca Ana Dragu, au reacționat și au cerut premierului să-și retragă cuvintele și să ceară scuze celor pe care i-a lezat.

În această dimineață Guvernul României a postat un comunicat de presă în care prezenta scuze pentru exprimarea nefericită, iar premierul a întărit-o și prin viu grai. ” Chiar îmi pare rău că s-a înțeles acest lucru, empatizez total cu oamenii care au astfel de probleme. Mă voi implica ca să construiesc o strategie bună și pentru astfel de persoane și pentru alte persoane cu dizabilități”, a declarat Viorica Dăncilă, vineri, după ce a participat la bilanțul Poliției Române.

CNCD sesizat și autosesizat

Părinți, asociații de suport pentru copiii cu autism n-au așteptat însă scuzele și au sesizat încă de aseară pe email Consiliul Național de Combatere a Discriminării. Dimineață a venit și punctul de vedere al Consiliului : o cheamă pe premierul României la audieri în 20 februarie, după ce precizează că s-au autosesizat.

Intervievată de Digi 24, bistrițeanca Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa a spus că scuzele premierului sunt binevenite, însă că asta nu e suficient:  ” da, într-adevăr atât asociația noastră, părinți, colegi au depus o plângere. Așteptam de la Guvern să răspundă public la petiția care a strâns 8000 de semnături cu propuneri concrete pentru drepturile persoanelor cu autism. În loc de răspuns am primit o jignire…. Am auzit scuzele, sunt binevenite, însă o persoană într-o zonă de asemenea demnitate publică trebuie să aibă în primul rând proprietatea termenilor” a mai spus Ana Dragu.

Întrebată care sunt nemulțumirile din cuprinsul petiției, Ana Dragu a explicat că statul nu decontează serviciile terapeutice pentru astfel de copii, chiar dacă teoretic susține că o face   ” in primul rand serviciile psihologice nu sunt decontate, mecanismul prin care se decontează sunt complet disfunctionale, serviciile sunt platite de părinți. aproape 60 % din cheltuielile sociale sunt decontate de ONG-uri, iar revoluția fiscală a lovit grav pentru ca firmele mici nu ne mai pot sprijini, iarformularul 230. Tot pachetul de masuri antiong loveste si mai tare ONG-urile care susțin acești copii. În cazul tulburărilor cu spectru autist terapia este psihologică, si acasta nu este decontată de stat, iar terapia ANSIT singura validată științific și care dă rezultate nici măcar nu este recunoscută de stat” a mai spus președintele Asociației Europa Autist.

 

Sursa foto: digi 24

Share.

About Author

Lasă un comentariu