Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Reabilitarea clădirii Colegiului ”Liviu Rebreanu” din fondurile PNDL a devenit misiune imposibilă.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Municipalitatea Bistriței e hotărâtă să se bată în instanță cu Ministerul Administrației și Dezvoltării după ce cel mai important proiect al său de pe actuala sesiune a Programului de Dezvoltare Locală (PNDL), reabilitarea clădirii istorice a Colegiului Liviu Rebreanu s-a blocat în controverse privind regimul de proprietate, Proiectul de 31,5 milioane de lei, cel mai consistent dintre cele patru cu  care Bistrița figurează pe lista proiectelor acceptate la finanțare pe  PNDL are șanse mari să fie pierdut, a recunoscut miercuri primarul Bistriței, Ovidiu Crețu.

El a spus și că departamentul juridic al Ministerului nu se lasă înduplecat de argumentele Bistriței și că după părerea sa comportamentul juriștilor MADR este abuziv :   ”Aici la această masă când a fost domnul ministru Stănescu domnul președinte Radu Moldovan a insistat foarte mult explicându-i mai  pe îndelete lucrurile, noi am insistat în scris, am fost invitați după respectiva întâlnire, am fost invitați la București, cu domnul viceprimar cu cei de la tehnic și cu cei de la juridic. Ministerul își menține punctul de vedere cu toate că nu  precizează  nicăieri care este articolul  de lege care să ne scoată de la finanțare. Știți că ordonanța 28, mi se pare,  care guvernează PNDL spune că se finanțează acele obiective pentru care unitățile administrative au documente de proprietate sau au drept de administrare, Punct. Nu spune ce fel de drept și dacă este pe 734 Cod Civil sau pe 836. Sau dacă este pe un bun privat sau un bun public .Pentru că ele au pe Codul Civil legislație diferită. Iar în ordonanța 28 nu scrie nicăieri asta, e o interpretare, după mine abuzivă,  a juriștilor de la Ministerul Dezvoltării” a comentat primarul Crețu.

Acesta spune că în situația dată nu-i rămân multe opțiuni: încearcă să convingă proprietarul clădirii , Parohia Evanghelică, să cedeze municipalității clădirea, iar de cealaltă parte municipalitatea demarează o acțiune în instanță împotriva MADR: ” Voi avea luna aceasta o întâlnire cu proprietarul clădirii, care e Parohia Evanghelică, dar am invitat la discuția aceasta și Episcopia Evanghelică și Forumul Democrat German și Asociația Sașilor să ne doneze, să ne dea în proprietate clădirea Liceului, că altă șansă eu nu văd. Bineînțeles că vom trimite plângere prealabilă la Minister și ne vom judeca cu ei, numai că timpul nu este aliatul nostru”. Primarul Ovidiu Crețu este convins că instanța va da dreptate Primăriei, așa cum s-a întâmplat într-o situație asemănătoare, cu reabilitarea prin POR a clădirii CETIN, însă spune că de data aceasta nu  va mai rămâne timp pentru reabilitarea vechii clădiri care ar necesita 2 ani în cel mai fericit caz doar pentru execuție: ”dacă vă amintiți când ni s-a respins proiectul de la CETIN-dar atunci eram pe POR- am dat în judecată Guvernul, i-am câștigat, dar ne-au dus cu semnarea contractului până am avut un an și au crezut că vom renunța. N-am renunțat. Însă pentru o clădire ca și Liviu Rebreanu îți trebuie 2 ani de execuție minim-minimorum. dar nu cred că vom mai avea timp după ce vom câștiga procesul”.

Întrebat dacă în acest condiții mai are rost atacul în instanță primarul a răspuns: ” are rost sa o facem, pentru că putem prinde pe viitor o altă finanțare  și vom avea aceeași problemă”.

La momentul anunțării listei proiectelor câștigătoare pe PNDL 2, în iulie 2017 ministrul dezvoltării de atunci Sevil Shaidehh a menționat  reabilitarea clădirii Colegiului Liviu Rebreanu drept unul  dintre proiectele importante ale PNDL 2.

Share.

About Author

Lasă un comentariu