Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Numărul locuințelor din Bistrița-Năsăud a crescut cu puțin peste 25% în 26 de ani. Suntem campioni la proprietate privată

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Statisticile spun că într-un sfert de secol în județul Bistrița-Năsăud patrimoniul locuințelor a crescut cu puțin peste 20 000 de locuințe noi. La sfârșitul anului 1989 existau, potrivit datelor Institutului Național de Statistică  98 500  de locuințe, în timp ce în 2016 erau înregistrate 118 621 de locuințe (apartamente și case). În schimb dinamica ridicărilor de locuințe a fost mai mare în județ în primii 25 de ani de la înființarea acestuia, când s-au ridicat 26000 de locuințe(  erau 69900 în 1965). A crescut însă confortul, adică suprafața locuibilă care aproape s-a dublat în ultimii 25 de ani. Statisticile nu menționează însă câte locuințe aflate în case la țară au fost abandonate după ce locatarii lor le-au părăsit sau au murit.

Suntem peste media națională la locuințe în proprietate privată

Românii sunt în toate statisticile europene  campionii locuințelor proprietate personală, procentul de proprietate de 96 % plasându-i cu mult peste media europeană care este de 69,3 % conform datelor Eurostat ( Oficiul European de Statistică). De altfel ponderea cea mai mare a proprietarilor de locuințe se întâlnește  în fostele state comuniste, România fiind urmată de Lituania (90,3%), Croația (90,1%), Slovacia (89,5%) și Ungaria (86,3%), iar cea mai redusă pondere a proprietarilor față de chiriași se întâlnește în  Germania (51,7%), Austria (55%), Danemarca (62%), Marea Britanie (63,4%).

În Bistrița-Năsăud în schimb ponderea proprietarilor privați  este peste media națională, cu 98,5% locuințe, aparținând rezidenților din numărul total. Dacă locuințele de stat sunt în procent de 1,5 %, adică în jur de 1700,  în schimb în 1990 statul deținea 26,2 % din fondul de locuințe din Bistrița-Năsăud, adică în jur de 25800.

Proprietatea de stat avea în 1990 o pondere mult mai mare, chiar peste 50 % în Olt, Buzău, Hunedoara, arată site-ul Analize economice.ro.

Statisticile locuirii: predomină locuințele vechi 

Chiar dacă s-a construit relativ mult, marea majoritate a locuințelor în care stau românii sunt case/apartamente vechi, arată un studiu IRSOP.  Potrivit acestuia marea majoritate a populaţiei locuieşte în case construite între 1919 şi 1980. iar  întreţinerea acestor locuinţe este problema principală a locuirii în România. În plus studiul IRSOP arată că între 60% şi 70% din populaţia adultă reclamă ”diverse forme de deteriorare sau insuficienţă locativă”. 

 

 

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Balan Marius -ecologist PV în

    Ceva nu este in regula cu aceste cifre . Evident ca pana in 89 s-a construit mult dar pe verticala. Doar asa trebuie interpretat numarul mare de atentie(apartamente si garsoniere de bloc) puse una peste alta. Asta nu insemneaza ca in cei 29 de ani puterea si interesul pt. constructii nu a fost mare. Din contra stiam ca Bistrita era pe locul patru in tara. Daca ne uitam de pe dealul din St. Pomicola ne dam seama ca orasul nostru s-a extins aproximativ de 5-6 ori. este adevarat ca mai rasfirat pt. ca sunt proprietati cu terenul aferent si sunt ingradite. S-a construit mult si prost pe toate dealurile si coclaurile, tot o HALA si un DEPOZIT de masini si cauciucuri. Case fara asfalt, apa si canalizare. Asta-i marele BAI. Va spune un cunoscator si un bistritean sadea care stia bine limitele orasului in toate punctele cardinale. Si asta din copilarie.

    • Simona Bozbici în

      Cred ca trebuie sa va adresati INS. Acestea sunt cifrele oficiale. O parte sunt date publicitatii la 50 de ani de judet, o alta parte le-am obtinut di alte surse. Dar sa stiti ca am dinamica din toata tara si cam asta e ritmul. 25% in 26 de ani Aceste cifre nu vorbesc despre locuintele parasite, casute din zona rurala care figurau in statistici drept gospodarii si in care nu mai locuieste acum nimeni.

Lasă un comentariu