Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Cristina Iurișniți: mai sunt două luni de cursuri și copiii noștri nu au avut acces la un drept garantat prin programul UE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cu cornuri și biscuiți alternativ sunt tratați școlarii din Bistrița-Năsăud în loc de produsele prevăzute de Programul Uniunii Europene adică inclusiv lapte, produse lactate și fructe ori legume. Deputatul Cristina Iurișniți denunță într-un comunicat de presă postat pe site-ul Camerei Deputaților cinismul cu care autoritățile statului român tratează problema: ”În ciuda reglementărilor succesive ale Guvernului României cu privire la acordarea din bugetul de stat a sumelor necesare finanțării Programului pentru şcoli al Uniunii Europene, în județul Bistrița-Năsăud elevii și preșcolarii încă nu beneficiază de un suport alimentar necesar unei nutriții sănătoase, cu fructe, produse lactate fără adaos de lapte praf și produse de panificație de calitate, de preferință a producătorilor locali.Să aduci produse de panificație din comuna Voluntari, județul Ilfov, când poți încuraja agenții economici locali, nu demonstrează decât clientelism politic!

Din lipsa unui cadru legislativ coerent, dar și a unui calendar comun al desfășurării licitațiilor în baza Hotărârii Guvernului nr. 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023, procedura achizițiilor publice demarată de autoritățile locale este blocată. Lipsa de profesionalism, transparență și eficiență administrativă privind emiterea ordinului comun prevăzut la art. 7, alin. (8) al HG 760/2017 au îngreunat implementarea acestui program și au îngrădit dreptul copiilor noștri la produsele alimentare încă de la începutul anului școlar 2017-2018” explică derularea evenimentelor care au făcut ca elevii din Bistrița-Năsăud să fie privați de drepturile lor

Pentru anul şcolar 2017 – 2018, de la bugetul de stat, a fost prevăzută suma de 377,08 milioane de lei. Ajutorul european, prin Fondul European de Garantare Agricolă, pentru aceeaşi perioadă, este de 6,866 milioane euro pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi derularea măsurilor educative aferente, respectiv de 10,865 milioane euro pentru acordarea gratuită de lapte şi produse lactate. Dragi părinți, pe parcursul săptămânii, unui preșcolar/elev i se vor acorda, conform Programului European în școli, gratuit 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie. Pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau baton.

Hrană zilnică de 2,05 lei e de fapt 0,57 lei

”La nivelul județului Bistrița-Năsăud, conform actului normativ aflat în vigoare pentru anul şcolar 2017 – 2018, limita valorică zilnică/preşcolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume; 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie. În anul școlar 2017-2018 în județul Bistrița-Năsăud sunt școlarizați 33350 de preșcolari și elevi care au dreptul legal să beneficieze de acest program (6342 preșcolari în grădinițe cu program normal, 15062 elevi în învățământul primar, respectiv 11946 elevi din învățământul gimnazial). Prin urmare vorbim de o lipsă de competență și interes față de cei 33350 elevi, care nici măcar la cei 2,05 lei nu au avut acces” spune Cristina Iurișniți, deputat în comisia de învățământ. ea critică modul în care autoritățile au facut dintr-un proiect viabil unul total inaplicabil.

”Programul a fost total inaplicabil, limitând astfel egalitatea de șanse a copiilor noștri pe care ar trebui sa îi încurajăm să vină la școală, diminuând prin aceste măsuri părăsirea timpurie a școlii, vorbind la nivelul județului Bistrița-Năsăud de o suma de 12.306.150 lei ( 2.675.250 euro) care nu a fost utilizată în folosul copiilor!

Actualmente se acordă doar corn/biscuiți în cuantum de 0,57 lei/zi/elev, diferența de bani neacordată (1,48 lei/zi/elev x 33350 elevi = 49 358 lei/zi x 5 zile/săpt.) fiind de 246.790 lei /săptămână. O altă sumă provenită din drepturi neacordate și care ne dă dureri de cap este cea de aprox. 53 650 euro/săptămână la nivelul județului.

Trag din nou un semnal de alarmă că un alt an școlar se va finaliza fără ca suportul alimentar prevăzut de Programul Uniunii Europene să poată fi implementat în mod responsabil și eficient! Birocrația, lipsa de competență, dezinteresul, își spun cuvântul. Mai sunt două luni de cursuri și copiii noștri nu au avut acces la un drept garantat, nu s-a făcut niciun pas în reducerea abandonului școlar, tocmai prin acest Program European la care am aderat, transferându-l în legislația internă și pe care nu îl respectăm! A câta oară ne batem joc de copiii noștri??

Este o iresponsabilitate lipsa unei monitorizări, lipsa de strategii la nivelul MEN și a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu privire la implementarea Programului pentru școli al Uniunii Europene! Soluția este un calendar comun în baza căruia Consiliile Județene din țară să aibă o abordare unitară și eficientă în așa fel încât, la începutul fiecărui an școlar, achizițiile publice să fie finalizate, respectând astfel drepturile preșcolarilor și ale elevilor din România” a mai spus Cristina Iurișniți.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu