Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Rata inflației în martie a urcat la cel mai mare nivel din iunie 2013 încoace: a ajuns la 5%

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rata inflației, calculată în funcție de evoluția principalelor prețuri ale mărfurilor de consum a ajuns în luna martie aproape de 5%, anunță Institutul Național de Statistică. O cotă aproape de maximul atins în martie 2013 când rata inflației a fost cu puțin peste 5,37%

Practic rata inflației a crescut pe fondul creșterii prețurile principalelor produse nealimentare de 6,57% dar și al  mărfurilor alimentare care au crescut  cu 4,01, dar și al serviciilor cu peste 2%, potrivit Digi 24. Pentru sfârșitul anului este prognozat însă de către BNR o revenire la 3,1%-3,2%, fenomenul evidențiat de INS fiind tratat drept un puseu inflaționist.

Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat-conform datelor INS date publicității astăzi la citrice 11, 4 %, fructe proaspete 10,59%, în timp ce legumele și  conserve de legume 8,9%.

În schimb combustibilii, care au un impact mai mare asupra tuturor creșterilor de prețuri au urcat în martie față de decembrie anul trecut cu 2,24%, iar gazele, și acestea cu impact semnificativ au crescut semnificativ, cu 5,69%.

Analiștii financiari avertizează că politica de creșteri salariale fără discernământ, precum și politica fiscală eronată a actualului Guvern este cauza puseului inflaționist și susțin că situația este îngrijorătoare. În traducere, cu aceeași bani vom cumpăra mai puțin. Efectul va fi resimțit într-un mod și mai intens de salariații care nu sunt în categoria celor care au beneficiat de creșteri salariale și evident de celelalte categorii: șomeri , pensionari, liber profesioniști,

 

 

 

Credit foto: Kiplinger.com

Share.

About Author

Lasă un comentariu