Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Sindicaliștii bistrițeni din sănătate susțin că în județ n-au fost pierderi salariale așa cum s-a întâmplat în țară. Vezi de ce

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sute de salariați de la mai multe spitale din România au ieșit luni și marți  să protesteze după ce și-au încasat salariile pe luna martie și au primit mai puțini bani decât luna anterioară. Este vorba în special de personal mediu, auxiliar sau de chimiști și biologi din secțiile cu risc crescut precum TBC sau psihiatrie care au încasat mai puțini bani chiar și cu sute de lei față de luna februarie.  De fapt noua lege intrată în vigoare din 1 martie 2018, 153/2018 cea care aproape a dublat salariile medicilor a funcționat pe principiul ”pentru unii mumă, pentru alții ciumă”. Plafonarea sporurilor la 55% din salarii impusă de noua lege inclusiv celor care nu erau în grila de creștere de anul acesta i-a afectat semnificativ.

În Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud n-au scăzut salariile personalului mediu și auxiliar odată cu legea 153, susține liderul sindical Sanitas, Viorel Vițelariu, cu trei excepții de la anatomopatologie și care ar fi beneficiat de alte creșteri anterioare. El spune că bistrițenii n-au primit până acum sporuri mai mari de 75 % din salariu, indiferent de gradul de risc al muncii, așa că pierderile cu sporurile ar fost compensate cu creșterea salarială, iar calculele făcute de conducerea Spitalului Județean BN și Consiliul Județean s-ar fi făcut în așa fel încât nimeni să nu piardă: ”Pe vremuri se puteau da sporuri între 50 și 100%. Nouă, secțiilor TBC și psihiatrie  fostul manager, doctorul Buta nu a vrut să ne dea nicicum 100%, așa că și sporul pe care l-am primit a fost de maxim 75%. Cei cărora nu le crește salariul, le rămân aceleași sporuri ca să nu le scadă salariile. Adică la nivelul județului  Bistrița-Năsaud si la nivelul TBC nu iese nimeni in stradă. La TBC s-a rămas cu un spor de 75 % cei cărora nu le cresc salariilecu noua lege  ca să nu piardă.  Celorlalți, cărora le-a crescut li se  diminuează sporurile . Noi am negociat. Sunt situații și situații. Noi la nivelul județului din discuțiile cu directorul Lazany nu se depășește. Acolo unde managerul se poate descurca sa dea sporurile si din fondurile proprii poate depăși acest plafon impus de noua lege. Acolo Acolo, în alte județe sau în București  unde s-au dat sporuri de 100 % va dați seama că una e scăderea de la 100% la 50 și alta e de la 75 la 50 %.” explică Viorel Vițelariu, liderul Sanitas.

În privința Spitalelor orășenești din Năsăud și Beclean, aflate în coordonarea consiliilor locale s-ar aplicat acelaeși reguli:  din ce am discutat în spitalele din Beclean și Năsăud nu sunt probleme. Am discutat cu liderul sindical  din Năsăud au spus că nu sunt probleme, că au mers la Primarie si au rezolvat situația. Vițelariu mai spune și că cei care n-au beneficiat de creșteri salariale  de la 1 martie, adică infirmierii, chimiștii, biologii, personalul auxiliarvor beneficia de creșteri progresive până în 2020.

 

 

Credit foto: Adevarul de Seara Bistrita

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu