Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Paradoxuri românești: educația sexuală în școli e obligatorie, dar de Senat a trecut o propunere care pedepsește cu închisoarea predarea disciplinei

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

România este pe primul loc în Europa la rata nașterilor la 15 ani, adolescenții români figurează și ei în  statistici printre europenii care-și încep foarte devreme viața sexuală, însă în pofida oricăror semnale de alarmă , educația sexuală rămân în România un tabu:  ”Obligativatea educaţiei sexuale în unităţile şcolare este recunoscută prin Legea 272/2004 dar  Legea nu se respectă!” constată într-o postare pe facebook deputatul USR Cristina Iurișniți, care amintește că a propus o modificare legislativă care să impună obligatorie educatia pentru sanatate macar o dată pe ciclul de învățământ , iar ”educația sexuală pentru grupa de vârstă critică 13-15 ani, trebuie să ajungă în școli măcar o dată pe ciclul de studiu. Chiar dacă legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului spune, negru pe alb, că în unităţile şcolare trebuie să se deruleze sistematic programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală, sub o zecime din copiii români au parte de aceste lecţii şi în mare parte prin efortul organizaţiilor nonguvernamentale.” mai scrie parlamentarul. Cristina Iurișniți vorbește  în aceeași postare și despre aberantul proiect legislativ intitulat “INOCENTA copilăriei” și care prevede inclusiv pedepse cu închisoarea pentru profesorii care predau disciplina. Proiectul care a trecut tacit de Senat, adică nu a fost dezbătută în termenul legal va ajunge la deputați, însă Cristina Iurișniți a explicat că a formulat amendamente pentru corecții și modificări majore și a propus ”eliminarea mai multor articole printre care și cel care trimitea profesorii și directorii la închisoare!”. Deputatul USR susține și că” educația pentru sănătatea sexuală și a reproducerii ar trebui să ajungă în școli predată de psihologi, profesori de biologie, medicii școlari sau chiar de elevii școlilor postliceale sanitare, cum e cazul Școlii Carol Davila din București care ajung în școlile bucureștene prin convențiile dintre școli nu că i-ar pune ministerul sau legea educației să o facă! 
E greu să găsești soluții, dar acesta este drumul! Cel al soluțiilor cerute de analize de nevoi reale! Nu e o mândrie să fim pe locul I la numărul de mame minore în Europa și să ne mulțumim cu pseudo mitinguri pentru o familie care nu mai are nimic din paradigma familiei tradiționale și care nu aduc soluții, ci adâncesc problemele!” a mai scris Cristina Iurișniți.

Deputatul USR a organizat de altfel și o dezbatere la sfârșitul săptămânii trecute cu medici, psihologi, specialiști de la DSP , în care a fost abordat pe larg inclusiv acest subiect al educației sexuale  Psihologul DSP Mirela Parker(foto) a prezentat audienței inclusiv un volum de educație sexuală tipărit în  1947 și care a circulat înclusiv în Bistrița pentru a demonstra că dincolo de tabuul subiectelor, până și atunci acestui tip de educație i s-a acordat importanță.

Share.

About Author

Lasă un comentariu