Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Prinși cu găină moartă în depozitul ”ecologic” chiar în timpul unui tur demonstrativ. Garda de Mediu face acum cercetări, după ce i s-a trimis filmulețul

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O vizită de documentare făcută săptămâna trecută de vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud Ioan Țintean la Depozitul de management al deșeurilor de la Tărpiu împreună cu o delegație a protestatarilor din Dumitra s-a lăsat cu surprize: în loc de colectarea selectivă anunțată de șeful de la CJ  vizitatorii au surprins momentul în care dintr-un transport de gunoi deversat în groapă de o mașină a Supercom s-au ivit carcase și restul de găini.

Filmul întâmplării, în care una dintre localnice ridică găina moartă imediat după golirea mașinii Supercom, a ajuns pe facebook, fiind intens comentat de internauți, dar și la autorități (vezi film)

L-au trimis la Garda de Mediu și DSVSA cei din Grupului de Inițiativă Locală (G.I.L.) Tărpiu. Ei au atras atenția că Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Tărpiu poate depozita în groapă doar deșeuri rezultate în urma selectării conform regulamentului de funcționare și nu nicidecum ” gunoi rezultat din activitățile de creștere a animalelor precum și carcase/resturi ale animalelor moarte”. 

Grupul de acțiune locală Tărpiu cere instituțiilor de mediu să precizeze dacă aceasta este o practică legală și dacă aceste depozitări neconforme influențează calitatea vieții din vecinătatea gropii de gunoi, unde trăim și evident să ia măsuri. Legileîn vigoare  sunt extrem de restrictive în privința depozitării resturilor și carcaselor de animale , iar cei care o fac, persoane fizice ori juridice pot fi amendați cu amenzi și de 4000 de lei (legea 55/2017). iar cazul gropilor de gunoi sancțiunile pot merge până la sigilarea acestora.

Garda de Mediu investighează cazul

Comisarul șef al Gărzii de Mediu, Gabriel Petraș a declarat  pentru Bistrița Express că a primit sesizarea, că este în lucru și în momentul în care se va ajunge la o concluzie și eventuale  sancțiuni  le vor face publice.

Interesant este că după acest episod și după ce declarațiile vicepreședintelui CJ, Ioan Țintean că înainte de a ajunge în groapa de gunoi deșeurile sunt selectate și filtrate,  au fost contrazise câteva minute mai târziu  chiar în vizita la depozit, acesta ar fi declarat jurnaliștilor că s-a renunțat la ideea construirii unei a doua celule în pădure, așa cum a fost planificat inițial. Și că a doua celulă, împotriva amenajării căreia au protestat locuitorii din Tărpiu va fi amenajată la câțiva metri mai sus de actualul depozit. Nimeni din conducerea Consiliului Județean sau ADI nu a confirmat însă aceste declarații.

Citiți și cum a decurs protestu lde la Dumitra de săptămâna trecută:

http://www.bistritaexpress.ro/2018/05/16/locuitorii-din-tarpiu-protest-vehement-in-dumitra-luati-va-gunoaiele-nu-ne-mai-vin-copiii-acasa-pentru-ca-nu-vor-sa-traiasca-in-gunoi/

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu