Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Locuitorii din Nord-Vest conduc în topul eurofavorabililor cu 78%. Vezi în ce regiune sunt cei mai mulți eurosceptici

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Județele din Nord-vestul Transilvaniei, între și care Bistrița Năsăud au locuitorii cu cel mai mare grad de apreciere față de apartenența la Uniunea Europeană, arată datele din ultimul Eurobarometru comandat de Parlamentul European dat publicității miercuri, 17 octombrie, citate de Calea Europeană.ro.

Sondajul european, care a indicat o scădere dramatică de 10 % în opiniile favorabile ale românilor față de UE într-un interval de numai 6 luni, din aprilie 2018 și până acum, plasează locuitorii  din Regiunea de Nord vest (Cluj, Bistrița-Năsăud, Bihor, Maramureș, Salaj, Satu-Mare  în topul favorabilității cu 78% grad de apreciere față de apartenența la Uniunea Europeană. În cealaltă extremă se plasează locuitorii din Nordul Moldovei (regiunea de Nord Est) între care doar 20% mai cred că e bine pentru România în Uniunea Europeană. Regiunea cu cel mai mare grad de euroscepticism  este cea mai întinsă a României. cu 17, 25% din toată populația țării, grupată în judeșele Vaslui, Neamț, Iași , Suceava , Bacau și Botoșani .

La nivel național 49% dintre români cred la această oră-conform eurobarometrului din octombrie- că e un lucru bun  apartenența țării noastre la Uniunea Europeană față de 62 % părerea din media țărilor din Uniunea Europeană. Procentul din România este considerat cea mai abruptă prăbușire în încredere dintr-un stat european : în șase luni percepția față de UE a scazut cu 10 %,.

62% dintre europeni, nivel record în ultimii 25 de ani, respectiv 49% dintre români văd ca pe un lucru bun apartenenţa la UE a ţării lor, un procent diminuat cu 10% în rândul cetățenilor români față de precedentul Eurobarometru, din aprilie 2018.

După locuitorii din  regiunea din Nord Vest, bucureștenii au percepția cea mai bună cu 66 la sută, urmează cei din Sud-vest-61 la sută,  Regiunile Centru, Vest și Sud-Est – câte 46 la sută și Regiunea Sud – 44 la sută.

În regiunea Nord-Vest, doar 3 la sută cred că e rău în UE.

În schimb pe unități administrativ teritoriale locuitorii marilor orașe sunt cei care au cel mai mare grad de susținere față de UE: ”62 la sută dintre cei care locuiesc aici spun că e  bine să fii în UE, doar 12 la sută că ar fi rău. La sate procentul celor care cred că nu e bună apartenența la UE se dublează – 26 la sută  cred că e rău, 42 la sută că e bine” scriu cei de la Calea europeană.ro

Ce gândesc românii în funcție de vârstă

Întrebați dacă ar vota pentru ieșirea din Uniunea Europeană 68% dintre români au răspuns că nu. Potrivit eurobarometrului din octombrie 2018, un sfert dintinerii înte 15 si 24 de ani cred că este rău să fii în Uniunea Europeană. Dintre cei trecuți de 75 de ani, 26 % cred că este rău în Uniunea Europeană. În rest, mai mult de jumătate din românii cu vârste între 25 și 39 de ani cred că e bine în UE ( 53 %)

Potrivit eurobarometrului citat, tinerii cu vârste între 15-24 ani, în procent de 25 la sută cred că e rău să fii în Uniunea Europeană.

Nivelul de educație al respondenților influențează eurofavorabilitatea: cei care au peste 20 e ani de studii au cel mai puternic sentiment de apartenență: 61 %. Casnicile și șomerii sunt cei cu cele mai puternice sentimente antieuropene: 28 % spun că e rău în UE în cazul ambelor categorii

 

I

Share.

About Author

Lasă un comentariu