Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Augustin Zegrean despre Tudorel Toader: ”am impresia că are un target, să demită procurori. Si asta a făcut

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fostul președinte al CCR  bistrițeanul  Augustin Zegrean spune că revocarea procurorului general Augustin Lazăr a fost decisă cu mai mult timp în urmă, iar ceea ce se întâmplă acum e aproape copie la indigo cu ceea ce  s-a întâmplat în cazul Codruței Kovesi : Cred că eliberarea din funcție a lui Augustin Lazăr s-a hotărât în momentul apariției deciziei CCR (în cazul Kovesi, n.r.). Atunci, domnul ministru a înțeles că poate să revoce când vrea el pe procurorii-șefi și a hotărât să îl revoce și pe acesta. Suntem în situații identice. Nu ați văzut că primele puncte din ce i se reproșează procurorului sunt aceleași cu cele reproșate procurorului-șef al DNA? Adică de ce a făcut ce a făcut și de ce n-a făcut ce n-a făcut”, a explicat Augustin Zegrean pentru Digi 24.

Întrebat dacă pe ministru nu-l încurcă raportul Comisiei de la Veneția, care a recomandat printre altele ca ministrii și factorul politic să nu se implice în numirea și revocarea procurorului general, fostul președinte CCR a replicat că nimeni nu-și imaginează că Tudorel Toader în calitate de membru al Comisiei de la Veneția ar fi votat acest raport și că tocmai raportul l-ar fi determinat acum să se grăbească: ” dar cred că tocmai din cauza raportului a făcut ce a făcut acum: ca nu cumva să se schimbe legea, după cum cere Comisia și să nu-l mai poată schimba”. Cât despre relația cu Comisia de la Veneția comportamentul oficialilor români și a ministrului justiției a fost descris de expreședintele CCR astfel: ”Noi pretindem că vom face, promitem că vom face, chiar le cerem părerea, deși ca stat membru ar trebui să știm ce ar trebui să facem, și apoi facem e vrem noi”.

Întrebat dacă procurorul general n-a greșit, așa cum suna unul din capetele de acuzare din evaluarea ministrului Toader, că a criticat modificările la legile justiției după ce CCR s-a pronunțat în privința lor pe controlul de legalitate, Zegrean a spus că nici vorbă: ”Nu are nicio legătură. Decizia CCR s-a referit la situații cunoscute.. nu putem fi condamnat Augustin Lazăr pentru delict de opinie. Și ce dacă le-a criticat? Avocații nu fac același lucru, criticând legile tot timpul? Ce, noi îi suspendăm pe avocați?.

Augustin Zegrean a spus reporterului Digi 24 și că, impresia lui este aceea că fostul său coleg de la CCR are de îndeplinit, ca ministru, o  sarcină: ” nu vreau să mă pronunț asupra profesionalismului domnului Toader, dar din câte văd și din cum se desfășoară lucrurile, am impresia că are un target, o țintă de îndeplinit: de dat afară procurorii . Și asta a făcut”

El spune și că decizia lui Tudorel Toader de miercuri nu poate fi atacată la Curtea Constituțională. „Legea îi dă dreptul ministrului Justiției să evalueze procurorul general. Dar cascada aceasta în care au venit toate astea ne poate pune pe gânduri. Prin toate operațiunile acestea, CSM-ul este dat deoparte. CSM-ul, în privința procurorilor, nu mai este luat în considerare”, a explicat Augustin Zegrean.

Fostul președinte al CCR a atras atenția și aasupra unui pericol-post revocare, : „Să nu vă mirați dacă, după revocarea lui (a lui Augustin Lazăr, n.r.), veți auzi oameni care vor cere anularea actelor de el în calitatea de procuror general”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri că a demarat procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu