Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Consilierul Diana Morar vrea buget participativ și la Bistriţa, pe modelul Clujului

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bistrițenii ar putea să fie consultați în privința modului în care se cheltuie anumite sume din bugetul local la care fiecare contribuie, dacă ideea avansată de consilierul local Diana Morar ar fi pusă în practică. Câteva orașe importante precum Clujul sau chiar Oradea au ajuns să implementeze bugetul participativ, adica decizia privind cheltuirea unei felii din buget să poată fi decisă de cetățeni. Diana Morar a explicat vineri într-o conferință de presă la sediul PNL că Bistrița ar trebui să înceapă să implementeze ideea chiar și doar pentru decizii de infrastructură care privesc lucrări pe o anumită stradă, sau bugete pentru manifestări culturale ori pentru aplicații informatice destinate spațiului urban.

Întrebată dacă intenționează să inițeze un proiect de hotărâre în acest sens consilierul liberal a spus că deocamdată ar dori să lanseze o dezbatere publică, pentru că în lipsa acesteia și a îmbrățișării ideii de un număr cât mai mare de bistrițeni proiectul nu ar avea șanse la un vot în care majoritatea o deține PSD-Alde.

Istoria bugetării participative în România

Bugetul participativ este o formă de implicare a locuitorilor unei localități în luarea deciziilor de cheltuire a unei părți din bugetul local, pe care încearcă să- o introducă mai multe mari municipii din România. Primii care l-au aplicat în țara noastră sunt clujenii, care în 2013 au implementat bugetul participativ în cartierul Mănăștur. Apoi în anii 2015 și 2016 bugetul participativ a finanțat proiectele unor tineri între 16 și 35 de ani, în funcție de votul primit. în 2017 Clujul a introdus prin intermediul unei platforme online prima bugetare participativă din țară. Sibiul este ultimul oraș care s-a adăugat în 2018  celor care implementează buget participativ .

Share.

About Author

Comentarii închise.