Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Tocană de monumente în faţa Palatului Administrativ din Bistriţa de la 1 Decembrie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Consiliul Județean va amplasa în cinstea Centenarului încă două monumente în fața Palatului Administrativ: o statuie a domnitorului Petru Rareș și un catarg pe care să poată fi arborat steagul național. Deja lucrurile au intrat în linie dreaptă: acordul Consiliului Local Bistrița pentru ambele amplasamente  va fi cerut în ultima ședință din luna noiembrie, probabil concomitent cu ridicarea soclului, iar cele de la Comisia Națională pentru Monumente de For Public, solicitate abia acum, au toate șansele să ajungă anul viitor, adică mult după instalare.

Statuia lui Petru Rareș, creație a sculptorului Mircea Mocanu urmează să fie amplasată chiar în mijlocul squarului din fața Palatului Administrativ-potrivit proiectului depus la Consiliul Local Bistrița- iar catargul ceva mai aproape de troița care comemorează eroii revoluției. Una peste alta squarul va adăposti  nu mai puțin de patru monumente de for public: arteziana sub formă de  floarea roșie amplasată în 2016, o statuie reprezentând un personaj istoric, un catarg și apoi o troiță în stil maramureșean. Niciunul dintre aceste monumente nu sunt însă în armonie cu celălalt, iar imaginea de ansamblu, spun arhitecții, va fi una distonantă inclusiv în raport cu clădirile din jur.

Iar dacă se lărgește cadrul, kitchiul e la el acasă:  Într-un unghi al pieței apare monumentul eroilor sub formă de lumânare imensă, iar într-un alt unghi se zărește, în intersecție, unul dintre merele uriașe, mobilier urban al municipalității. Niciunul dintre aceste obiecte de decor sau monumente nu are vreo legătură imagistică unul cu altul, spun arhitecții consultați de Bistrița Express.

Direcția Regională a Monumentelor Istorice le cere să mai studieze ansamblul

Lipsa de armonizare a întregii zone  este ceea ce au reproșat și membrii comisiei regionale a Monumentelor Istorice, unde a ajuns solicitarea amplasării statuii lui Petru Rareș, deoarece perimetrul intră sub incidența zonei cu sarcini istorice, în proximitatea zonei de protecție: ” Comisia  a recomandat o studiere mai atentă ca să se evite aglomerarea de lucrări de for public care intră în conflict.” a spus directorul Direcției pentru Cultură, Alexandru Uiuiu, la solicitarea Bistrița Express. Uiuiu este de acord că aglomerația monumentelor în zona din fața Palatului Administrativ este prea mare, iar ”Când simbolurile se aglomerează, li se diminuează valoarea”.

Uiuiu spune că Floarea roșie este un monument de foarte bună calitate, care s-ar încadra mai degrabă undeva între niște blocuri cu design modern, troița e un element care e specific tradiției maramureșene și mai puțin celei locale, iar construcțiile sunt din anii 60 (Palatul Administrativ și Coroana de Aur) și că statuia lui Petru Rareș  s-ar putea integra în piața cu același nume, dar fără celelalte monumente.

a

Share.

About Author

Comentarii închise.