Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

UPDATE:Olimpici nedreptățiți de autorități: mai mulți câștigători ai olimpiadelor județene omiși de pe lista de premiere

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mai mulți olimpici din Bistrița-Năsăud care au obținut premiul 1 la olimpiadele județene dar și alții care au ajuns pe podiumul național, după ce au obținut premiul 2 sau 3 la probele județene au rămas în afara listei celor care primesc recompense financiare de 500 de lei de la Consiliul Județean.

Decizia atribuirii banilor a fost luată astăzi prin vot de consilierii județeni, chiar dacă au fost voci din opoziție care au atras atenția că sunt elevi care ar trebui să ia banii dar n-au fost trecuți pe lista norocoșilor de Inspectoratul Școlar. Consilierii PNL Florin Moldovan, Vasile Marc și Eugen Curteanu au atras pe rând atenția că pe lista celor care vor fi recompensați nu se află și câștigătorii olimpiadelor județene pe echipe și nici câțiva dintre performerii naționali.

Un consilier județean-inspector școlar a centrat, dar a și dat cu capul

Liberalul Eugen Curteanu a exemplificat chiar cu cazul celor două echipe de câștigători ai  olimpiadei județene de argumentare, dezbatere și gândire critică (foto) nedreptățiți de o prevedere din regulamentul de acordare a premiilor Consiliului Județean, care trecea sub tăcere performanțele obținute pe echipe și a propus modificarea regulamentului. Președintele Consiliului Județean , Radu Moldovan a cerut în plen aparatului administrativ să-i explice cum s-a ajuns la această situație și pentru ca n-a fost nimeni între angajații CJ în stare să dea o explicație, le-a cerut un  raport cât de repede. N-a suflat o vorbă însă consilierul județean Angelo Manea, care este și inspector școlar specializat tocmai pe științe sociale, adică exact omul care știa întreaga situație. Într-o discuție cu reporterul Bistrița Express cu câteva ore înainte de ședință, Manea a recunoscut că situația este nedreaptă pentru elevi, însă a dat vina pe Consiliul Județean. Aceasta în condițiile în care Angelo Manea este și membru al comisiei de specialitate a CJ care a adoptat atât regulamentul de acordare a premiilor de anul trecut, dar a gestionat și lista cu premianții de anul acesta atât în comisie cât și la Inspectoratul Școlar.

Bunele intenții nu le folosesc celor nedreptățiți

În cele din urmă proiectul acordării stimulentelor a trecut prin vot, pe repede înainte, exact cum a fost inițiat, iar pentru cele câteva zeci de copiii nedreptățiți rămâne consolarea că, probabil, la anul, efortul celor care le vor călca pe urme va conta atât pentru Consiliul Județean și Inspectoratul Școlar.

Știrea inițială: Publicarea listelor cu cei 134 de beneficiari de stimulente financiare, cu câteva zile înaintea votului de astăzi  a stârnit nemulțumire în rândul celor care s-au trezit pe dinafară, mai ales că nu le-a explicat nimeni de ce olimpiada, la care au obținut locul 1, e considerată de rang secundar. În această situație se află olimpicii care au participat la faza națională a olimpiadei de argumentare, gândire critică și dezbatere din Piatra Neamț, după ce s-au clasat pe locul 1 la nivel județean. ”Nu ne-a explicat nimeni de ce nu merităm și noi recunoașterea publică la fel cu ceilalți participanți la olimpiade naționale.  Și pe diploma noastră scrie locul 1 olimpiada județeană, competiția  este în lista olimpiadelor județene și nu a concursurilor școlare, am muncit foarte mult ca să ne pregătim . E nedrept să fim excluși așa” și-a spus nemulțumirea unui dintre membrii echipei de dezbateri care a reprezentat județul la Olimpiada națională. ”Cu ce argument își susțin lista pe care au făcut-o ? Că o disciplină de olimpiadă e cumva mai importantă decât alta.? Noi am fost invatati sa argumentăm foarte serios atunci când susținem o poziție sau alta. Aș vrea sa-mi argumenteze cineva, dintre cei care au hotarât, că olimpiada de pregătire sportivă teoretică, de exemplu , e mai importantă decât cea la care am participat noi. Si dacă problema a fost că performanța noastră a obținut-o echipa de 3, că la dezbatere nu poate fi unul singur, atunci de ce nu au premiat echipa?” se întreabă un altul.

Inspectorul Școlar dă vina pe Consiliul Județean BN

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean spun că nu au nicio vină, pentru că cei de la Consiliul Județean le-au cerut lista cu premiile individuale și exact asta le-au dat, potrivit inspectorului școlar Camelia Tabără. Profesorul Angelo Manea, care este atât inspector școlar cât și consilier județean spune că problema este de regulament: atunci când Consiliul Județean BN a decis care este regulamentul de acordare a stimulentelor s-a trecut ” premii individuale”, de teama că sunt prea multi bani de acordat : ” mai sunt  (situații și pe la educație civică, sunt cei cu tinerii dezbat, mai sunt  și alții  la minorități. Sunt nemulțumiri, ne-au sunat și profesorii, dar acum acesta este regulamentul. Pe viitor putem schimba regulamentul cu un amendament la Consiliul Județean. Dar trebuie făcut un nou proiect la Consiliul Județean, Nu spun că nu se poate. Dar să știți că la fel e și la premiile municipiului. Tot individual” a mai spus inspectorul școlar care este și consilier județean. L-am întrebat și dacă se consideră cumva că nu e o olimpiadă importantă: ” nici vorbă, noi ne dorim să dezvoltăm gândirea critică a copiilor, e o prioritate asta pentru noi: ” o sa discutăm la Consiliul judetean sa propunem, pe viitor scoaterea ”individualului” din formulare. Dar numai de la anul” spune inspectorul școlar.

Pe lista oficială a olimpiadelor școlare, recunoscute de Ministerul Educației sunt 29 de olimpiade. Ultima, transformată prin ordin de ministru în olimpiadă în 2016 din concurs școlar este tocmai cea de argumentare, gândire critică și dezbatere, după ce MEC a ajuns la concluzia că elevii români sunt pe ultimele locuri la acest capitol în clasamentele europene. Competiția este de nivel liceal, iar dezbaterile în sistem echipe, față în față, constau în susținerea cu argumente pro și contra a unor idei, fără a derapa de la regulile comunicării, situație care este aspru taxată.

Premianți naționali ignorați 

Printre alte situații aberante generate de regulamentul CJ se numără și cazul copiilor aflați pe podiumul olimpiadelor naționale, care  au ajuns la aceste concursuri de pe locul al doilea sau al treilea din etapele județene. Un premiant cu medalie de bronz la naționala de matematică de exemplu nu figurează pe lista Consiliului Județean, pentru că la județ s-a clasat al doilea. ” sunt mai multe situații de genul  acesta , uneori s-a intamplat ca cel de pe locul 1 sa fie in coada clasamentului national si cel de pe locul trei sa fie al doilea pe țară E și aceasta o situație pe care va trebui sa o indreptam pe viitor: si cei de la muzică care au premii nationale nu sunt pe listă pentru că nu există etapă județeană” 

Explicație foto: cele două echipe de liceeni clasate pe locul 1 la etapa județeană a olimpiadei de Argumentare, gândire critică și dezbatere

Sursa foto: facebook Dan Coman

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu