Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Tinerii liberali îi cer demisia ministrului sănătății, iar seniorii pe a lui Teodorovici

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tineretul Național Liberal îi cer ministrului sănătății Sorina Pintea să demisioneze din funcție după declarațiile controversate despre legarea de glie a medicilor rezidenți ” ultimele declarații despre medicii rezidenți ale ministrului Sănătății, Sorina Pintea demonstrează nu doar o lipsă totală de respect pentru medicii tineri din România, dar și grave carențe în ceea ce privește cunoașterea legislației muncii, a liberei circulații a forței de muncă pe teritoriul UE și a situației de fapt din sistemul de sănătate” spun tinerii liberali într-un comunicat de presă semnat de Florin Moldovan președintele TNL Bistrița-Năsăud.

Tinerii îi transmit ministrului Sorina Pintea că medicii rezidenți sunt plătiți pentru munca lor în spitle și clinici și această retribuție nu poate fi folosită ca o formă de șantaj: O informăm pe doamna Pintea că propunerea încalcă Directiva 2004/38/CE și art. 45 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene: „Orice cetățean al Uniunii are dreptul de circulație și de ședere liberă pe teritoriul statelor membre…..Amintim ministrului Pintea că medicii rezidenți primesc un salariu din bugetul Ministerului Sănătății, ca urmare a muncii pe care o depun în clinici și spitale, în interesul bolnavilor și această remunerație nu poate fi folosită ca o formă de șantaj ulterior, pentru a-i obliga pe medici să profeseze într-un anumit loc. De altfel, în decizia ICCJ nr. 5/2015 se arată că astfel de tentative de a obliga medicii rezidenți să profeseze într-un anumit loc (rezidențiatul pe post), este ilegală și reprezintă o încălcare a dreptului la muncă și o pretenție abuzivă, în raport cu dispozițiile Codului Muncii, care prevede, la art.159: “Salariații au dreptul la un salariu pentru munca prestată în baza unui contract de muncă”. Mai exact, decizia Curții precizează: “Nu se poate reține că activitatea medicului rezident este numai o activitate didactică și că remunerarea acestuia reprezintă cheltuieli de școlarizare” spun tinerii în comunicat.

Ministrul Pintea ise cere retractarea declarațiilor dar și demisia: TNL îi solicită de urgență ministrului Pintea retragerea declarațiilor privind restrângerea drepturilor medicilor rezidenți la mobilitate, declarații făcute inclusiv în această săptămână la Bistrița și demisia din funcție.

Seniorii liberali au cerut și ei printr-un comunicat de presă demisia ministrului finanțelor Eugen Teodorovici pentru declarația cu profund caracter antieuropean de limitare a dreptului la muncă la cinci într-o altă țară a Uniunii Europene.

Share.

About Author

Lasă un comentariu