Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un fost senator bistrițean avertizează: UDMR a ajuns din nou în postura de a obține orice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După pierderea majorității în Camera Deputaților, odată cu demisia luni a încă 4 deputați PSD, coaliția la puterea s-a trezit în situația de a ajunge la mâna UDMR-ului pentru a-și putea trece legile prin Parlament, mai ales acolo unde decizia finală se ia în camera inferioară a Parlamentului.

Fostul senator liberal Dorin Dobra, lector universitar la Facultatea de Studii Europene a UBB face o analiză pentru Bistrița Express a situației politice a finalului de an și avansează câteva ipoteze:   UDMR va maximiza tot ce poate, însă puțin probabil să obțină acordul pentru autonomia județelor Harghita și Covasna,  pe care periodic o scot din sertar. Și nu în ultimul rând, UDMR va proceda la fel ca în 2012, adică va trânti guvernul prin moțiune, însă nu mai devreme de 6 luni înaintea alegerilor din 2020, sunt predicțiile fostului senator: ”Urmează perioada UDMR-ului, să ne înțelegem. O perioadă în care ei își vor maximiza toate momentele astea. Rămâne de văzut cât anume o să lase PSD-ul,  dar de dragul guvernării îmi închipui că sunt dispuși să negocieze orice, pentru că acolo sunt de fapt asigurările că nu merg ei la pușcărie cât sunt la guvernare… Nu e o perioadă fericită și încep să-mi aduc aminte de 2012 cu PDL : tot cu UDMR-ul erau, exact așa le-au plecat deputații și senatorii la PNL și PSD, exact asa cum azi de la PSD pleacă la Ponta. Si la urmă au căzut la moțiunea aceea de cenzură finală, cu Ungureanu premier. PSD cu UDMR ul la toartă s-ar putea, să plătească exact același cost  pe care l-a plătit PDL-ul atunci: să piardă în final pierd guvernarea cu toate concesiile făcute” anticipează Dorin Dobra.

Dobra a mai explicat și că nu crede că se va ajunge la acceptarea  proiectului cu autonomia celor două județe, aruncat din nou pe piață de UDMR, care a și înregistrat o nouă inițiativă în Parlament: ”Nu vor ceda cu autonomia, dar UDMR-ul are foarte multe mize de traseu, nu numai funcții. Mize din astea cu modificări legislative care-i interesează, de administrație locală, județeană, îi cunosc. Sunt niște profesioniști politici și nu e bine să cazi în mâna lor. Datorită faptului că și-au păstrat parlamentarii, sunt la al 3-lea, la al 4-lea mandat cu toții și știu face politică. Ca să nu mai spun că i-au dus în Parlament după nevoi: au avut nevoie de un jurist-doi buni la comisia juridică i-au dus, au avut nevoie la agricultură și-au dus specialiști în agricultură. Ei știu ce fac, cu precizie.

Dragnea începe să lunece cu adevărat”

Dobra mai spune că hemoragia parlamentară  va continua. Însă nu numai de la PSD se va pleca:” E o atmosferă pe care eu nu credeam s-o văd: o atmosferă în care Dragnea începe să alunece cu adevărat pe gheață. Uite, l-a neglijat pe Ponta lunile acelea în care a apărut și uite ce se întâmplă. Mai sunt parlamentari de la PSD care pleacă. Inclusiv Corina Crețu. Dar pot să spun un lucru trist: sunt destul de mulți parlamentari PNL care în momentul acesta negociază la sânge. Atunci când Dragnea are nevoie, are cu ce-i atrage: pentru ei garanții că mai prind un mandat, pentru neveste altceva , pentru oamenii lor din județe locuri prin ministere, prin cabinete”.

Fostul senator crede că e prea devreme ca UDMR-ul să voteze următoarea moțiune, cea pe care opoziția se tot străduiește să o depună în actuala sesiune parlamentară:  ”Numai eu dacă mă înșel, vorbim de moțiunea asta. Eu deja mă gândesc la anul, în situația în care PSD cu majoritatea asta care o are nu va mai putea să-și treacă tot ce-și doresc. Camera Deputaților e cameră decizională exact pe domeniile care-i dor pe PSD-iști: administrație și justiție și pot să pariez, la cum îi cunosc acum pe PSD-iști , pot să obțină maxim posibil. Chiar dacă nu autonomie, să ne înțelegem. Vor maximiza perioada asta și nu vor avea o problemă că- înainte cu 6 luni de terminarea mandatului, să-i și trimită acasă pe PSD-iști.” a mai spus Dorin Dobra.

 

 

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Balan Marius- PARTIDUL VERDE B-ta în

    Concluzia toti o apa si un pamant. Lasati-va de politica tovarasi. Udemereul care este de fapt filiala FIDESZ din Transilvania si pe alocuri pesedeul ungurilor stiu meserie. Cu ajutorul politrucilor mici de la pesedeu+alde Ungaria investeste puternic in ARDEAL. Ei stiu bine ca redesenarea frontierelor nu este posibil dar in cativa ani vor recuceri aceste pamnturi prin metode econmice si nici decum militare. Asa ca sa va luati romani adio de la alt CENTENAR. A fost ultima sarbatoare de acest fel. Nu putem sa ne guvernam si sa pastram de la stramosi o mostenire. Asa-i romanul ! Neam slab. Si cu asta basta !

  2. Vasile Muresan în

    Concluzia este că oamenii sunt scârbiți de toți politicienii și în special cei care s-au perindat pe la putere. Pur și simplu piata politica nu are ce oferi. Schimbi pe dracu cu tat-so sau stai acasă. Din cauza asta, a dezamăgirii omniprezente, își fac de cap ăștia…

Lasă un comentariu