Bistrita
14 decembrie 2018
Noros
-3°C
 
Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0751-22.66.60 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!
Adresa de email: redactia@bistritaexpress.ro

UPDATE: La loc comanda cu taxa pentru proprietarii de centrale. ANRE și-a contrazis directorul general

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

UPDATE: ANRE și-a contrazis astăzi propriul director general, pe Viorel Alincuș care vorbea ieri într-o comisie parlamentară de posibilitatea taxării proprietarilor de centrale individuale. ANRE a transmis într-un comunicat de presă că o asemenea propunere ar excede atribuțiile Agenției de reglementare și că nu există asemenea intenții la nivel oficial.

Știrea inițială: Viorel Alicuş, director general în cadrul ANRE a declarat, în cadrul comisiilor de specialitate din Parlament, că „ne vom trezi, și ar fi bine să facem măsurătorile ăstea, că, cu toate că am desființat și am redus capacitățile în instalații de cogenerare, poate ineficiente, rezultatul este creșterea emisiilor de CO2 în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale de apartament nu au niște condiții de mediu impuse clar de legislația actuală. Ne gândim să vedem dacă nu există totuși soluții prevăzute în Directivele Europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă și acestor centrale individuale”

Dincolo de lipsa de fundamentare științifică a acestor declarații, realitatea este că în județul Bistrița-Năsăud sistemele centralizate au dat faliment de ceva timp, zecile de mii de bistrițeni racordați la rețelele de distribuție gaze naturale utilizând centrale termice individuale.

În județele unde CET-urile (încă) supraviețuiesc, aici fiind în discuție situația speciala a RADET-ului din București, poluarea este la „cote înalte”, pentru că, evident, aceste unități generatoare de energie, total ineficiente economic, ard… gaze naturale și combustibili fosili.

În UE nu există asemenea taxe

În schimb, directivele europene (D 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009, de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic) privind producția de centrale termice individuale, obligatorii din 26 septembrie 2015, garantează înalta eficiență și poluarea redusă a acestora, prin introducerea standardelor tehnologice obligatorii pentru toți producătorii din Uniunea Europeană.

Desigur, e mai ușor să impui taxe celor mulți! La ora actuală, aproximativ două milioane de locuințe din România utilizează centrale termice individuale pe combustibil gazos.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu