Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ordinele de protectie în instanțele bistrițene: unul din două sunt validate de judecători. Acum pot stabili ordine provizorii și polițiștii

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Polițiștii pot din acest an să emită ordin de protecție provizoriu pentru agresorii din familie și chiar sa-i evacueze din domiciliu fără a mai aștepta o decizie a instanței de judecată, atunci când consideră că există risc iminent la adesa integrității sau vieții victimelor acestora.

Legea care permite emiterea ordinului de protecție direct de un polițist, cu acordul unui procuror 124/2018 are vechime de câteva luni, însă nu a fost aplicată deoarece  ordinul Ministerului de Interne privind normele  este valabil de abia de la începutul acestui an.

Polițiștii trebuie instruiți cum se aplică

Modul în care vor stabili polițiștii dacă e cazul sau nu să se emită un ordin de protecție  provizorie include un chestionar de evaluare a riscului, cu 21 de întrebări  destul de dificil de aplicat. Riscul este evaluat în funcție de răspunsurile victimei. Astfel, la măcar două din primele șapte întrebări din chestionar trebuie ca răspunsul să fie ”da”, așa cum e nevoie ca la cel puțin șase întrebări următoare, până la numărul 21 răspunsul să fie afirmativ. La decizia finală vor cântări greu și propriile evaluări și constatări ale polițistului. Ordinul are valabilitate de cinci zile,  trebuie validat de un procuror și poate fi contestat în instanță.

Obstacol greu de rezolvat: agresorul ar trebui cazat provizoriu într-un centru

Un alt aspect extrem de important și dificil de realizat este faptul că odată cu evacuarea temporară agresorului trebuie să i se ofere o alternativă de cazare, iar ordinul precizează că acesta trebuie să fie un centru de cazare temporară a persoanelor fără adăpost. Cum în județ există un singur astfel de centru, la Bistrița, iar cazarea este permisă doar persoanelor cu carte de identitate în Bistrița, problema rămâne una serioasă.

Instanțele bistrițene resping cam jumătate din ordinele cerute

Ordinul provizoriu de protecție ar trebui urmat teoretic de o acțiune în instanță a victimei pentru a obține un ordin pe o perioadă mai lungă de timp, de două până la șase luni. Dacă ne luăm după practica de până acum, instanțele au admis cam jumătate din cererile de până acum. Cel puțin la nivelul Judecătoriei Bistrița în 2018 au existat 62 de cereri pentru emiterea unor ordine de protecție. Cam jumătate dintre acestea au fost admise de instanțe. În general cele respinse au fost pentru lipsa calității procesuale, victima nu a putut dovedi o relație de familie cu posibilul agresor, sau s-a adresat unei alte instanțe decât celei de jurisdicție, ori din punctul de vedere al judecătorilor faptele nu s-ar fi susținut.

Potrivit informațiilor obținute de pe  pe site-ul Judecatoriei Bistrița completele care au decis in favoarea ordinelor de protecție au acordat termene de la două- trei și sase luni de valabilitate a ordinului și au stabilit interdicții ca agresorul să se afle la distanțe de 100 până la 500 de metri de domiciliul sau locul de muncă al victimei și eventual al copiilor acesteia. În toate cazurile au dispus evacuarea temporară din locuință a agresorului și În câteva cazuri judecătorii i-au impus acestuia  consiliere psihologică sau psihoterapie.

Ordine de protectie de o jumătate de an la Judecatoriile  Beclean și Năsăud

Instanțele din Beclean au judecat anul trecut 11 cereri pentru ordine de restricție: 3 au fost respinse, o solicitantă și-a retras plângerea, iar în 7 cazuri au fost dispuse ordine de protecție. Niciunul nu a fost emis pentru o perioada mai scurta de 6 luni, agresorii au fost evacuați din locuințe, iar ordinul dispus la ducere la indeplinire deîndată de către polițiști.

Judecătorii din Năsăud au avut în anul care s-a încheiat 17 cereri de protecție, din care au dat câștig de cauză pentru 11, au respins 5 solicitari, iar una dinte solicitante si-a retras cererea. Pentru toate cele 11 ordine de protectie admise termenul ordinului a fost de 6 luni, iar în cele mai multe din cazuri s-a dispus evacuarea provizorie din locuință, interzicerea apropierii pe distanțe de 50 până la 100 de metri de domiciliu victimei și de locul de muncă. În două cazuri ordinul s-a extins și asupra copiilor, iar într-un altul asupra ginerelui și fiicei victimelor. În trei situații judecătorii năsăudeni au stabilit ca măsuri obligatorii pentru pârâți consiliere pshihologică sau psihoterapie.

Tribunalul BN a mai taiat din ordine

Tribunalul BN a judecat 17 recursuri la hotărârile judecătoriilor din Bistrița-Năsăud de stabilire ale unor ordine de protectie, iar deciziile au oferit mari surprize. Mai multe cazuri cu ordine de 6 luni și evacuarea agresorului din locuință au fost întoarse complet de judecătorii Tribunalului iar beneficiarele inițiale ale ordinului nu doar ca au rămas fără acestea, dar au fost puse la plată după ce-au pierdut procesele în a doua instanță: o năsăudeanca a fost obligată astfel la plata a 260 de lei avocatul din oficiu si 1500 cheltuielile cu avocatul ale celui pe care l-a reclamat. Au existat si situații in care judecatorii Tribunalului i-au dat câștig de cauză reclamantei, după ce în prima instanță decizia nu-i fusese favorabilă.

Sursa foto: emaramures.ro

Share.

About Author

Lasă un comentariu