Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ovidiu Crețu, alături de Boc, Falcă și Firea în delegația primarilor care cer Guvernului să le lase banii de dezvoltare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Primarul PSD al Bistriței, Ovidiu Crețu a fost prezent marți  la întâlnirile pe care Asociația Municipiilor din România  le-a solicitat premierului Viorica Dăncilă respectiv ministrului finanțelor, Eugen Teodorovici înaintea adoptării unui proiect de buget care dezavantajează marile orașe.

Bistrița- pierdere de 17 milioane de lei 

Crețu este de altfel și el semnatarul unei scrisori trimise luni premierului în care AMR cere de urgență intrevederea, dar și alocarea unei cote din impozitele pe venit încasate local care să le permită dezvoltarea municipiilor. După scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10% municipiile s-au trezit cu pierderi financiare uriașe in 2018, pentru că a rămas neschimbata cota alocată. În scrisoarea transmisă Vioricăi Dăncilă primarii din consiliul Director al AMR , din care face parte și Crețu s-au arătat nemulțumiți că nu au fost consultați la întocmirea proiectului de buget pe 2019 și că din draftul pe care l-au obținut pe cont propriu reiese că nu doar că nu vor recupera pierderile din 2018 așa cum li s-a promis, ci dimpotrivă acestea se vor adânci.

Bistrița ar fi pierdut 17 milioane de lei în 2018, din această diferență de impozitare, potrivit primarului Crețu, în timp ce Clujul ar fi pierdut 28 de milioane de euro, Aradul 14 milioane de euro, Oradea cam 5 milioane de euro, doar pentru că a avut de încasat compensații, potrivit declarațiilor făcute de proprii primari. La întâlnirile de Guvern, la care au participat printre alții primarul Clujului, Emil Boc, cel din Oradea, Gheorghe Bolojan, Gheorghe Falcă, primarul din Arad, primarii Gabriela Firea și Robert Negoiță edilii au cerut minim 66,8 % din impozitul colectat la nivel local. (proiectul de buget prevede 45-50% pentru administratiile locale, 20% pentru consiliile județene și alți 20% pentru echilibrarea bugetelor locale, care tot la președinții de Consilii județene ar fi ajuns, restul fiind destinat bugetului central)

Amânare până miercuri

Ministrul Teodorovici a promis că va veni până miercuri  cu o modificare a proiectului de buget, despre care a declarat că va fi mulțumitoare pentru toată lumea. Primarii i-au răspuns însă prin Gheorghe Falcă și Robert Negoiță că dacă va lipsi chiar si un procent sub minimul de 60 % vor reveni pentru a protesta în fața Guvernului.  “Dacă va lipsi un procent, înseamnă că Guvernul bagă mâna în buzunarul cetățenilor”, a afirmat primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

Ce reacții a avut Ovidiu Crețu de-a lungul timpului față de subiect

Primarul Bistriței a avut mai multe luări de poziție față de acest subiect al pierderii banilor  ca urmare a modificării Codului fiscal realizată de propriul Guvern, și nu toate au fost critice. Dacă prima reacție în noiembrie 2017 la auzul veștii a fost una vehementă: Revoluția fiscală găurește bugetul Bistriței, odată cu al marilor orașe. Primarul Crețu revoltat că municipalitatea va pierde bani: ” va fi devastator”   probabil pe fondul asigurărilor că pierderile vor fi compensate, primarul a devenit  rezervat în declarații. Citiți ce spunea în decembrie 2017 pentru Bistrița Express când AMR avertiza că vor urma pierderi importante: Asociația Municipiilor avertizează: orașele pierd milioane de euro în 2018 odată cu noul buget. Administrația Bistriței spune pas

În februarie 2018 primarul a recunoscut însă că pierderile vor fi serioase și a declarat public și cu cat s-a diminuat bugetul orașului după reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10% si păstrarea unei cote de 47% către administrațiile locale. : Bistrița a pierdut 4,3 milioane de euro din bugetul pe 2018 după ultimele măsuri fiscale

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Balan Marius - contribuabil în

    Bani la dezvol;tare ? Estia sunt capabili sa mai puna de doua partii de schiat. Una de zi pe BOBEICA si alta de noapte pe CIGHIR. Plus ca in intersectii mai intra vreo 50 de STRUTI si MERE din poliester.

Lasă un comentariu