Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Robert Sighiartău nu se lasă: după ce Senatul a respins majorarea alocațiilor, cere modificare bugetului pentru a suporta creșterea

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Secretarul general al PNL, bistrițeanul Robert Sighiartău nu se lasă în tentativa de a majora alocațiile pentru copii. După ce proiectul său de a dubla alocațiile copiilor a căzut recent în Senat prin votul majorității PSD-ALDE plus UDMR deputatul bistrițean anunță că luni va depune amendament la proiectul de buget pentru a crea disponibilitatea bugetară care i-a fost reproșată proiectului atunci când a fost trântit la vot.

Senatorii PSD-ALDE-UDMR au votat împotriva dublării alocaţiei pentru copii și indexării alocației cu rata inflației…am depus anul trecut la Camera Deputaţilor două propuneri legislative care vizează creșterea alocației pentru copii și indexarea alocației cu rata inflației. Am adus argumente demografice pentru susţinerea acestor propuneri şi am prezentat un calcul pentru a se cunoaşte şi impactul bugetar”  transmite Sighiartău printr-un comunicat de presă. Secretarul general al PNL spune și că votul de la Senat demonstrează contrariul a ceea ce susținea președintele PSD, Liviu Dragnea, că sunt bani la buget și că votul împotriva creșterii alocațiilor a fost dat ” cu cinism” și pe furiș. Robert Sighiartău mai reamintește și că programul de guvernare PSD prevedea încp din 2018 creșterea alocațiilor pentru copii:   ”Măsurile propuse de PNL vizează repararea unei nedreptăţi, o creştere a alocaţiei la un nivel cât de cât acceptabil… Am urmărit şi declaraţiile preşedintelui PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care a anunţat că există bani în buget, însă votul de la Senat arată foarte limpede că PSD-ALDE-UDMR se opun acestor măsuri. Senatorii au votat cu cinism împotriva copiilor, fără niciun argument. Au tăcut şi au votat pe furiş. La aceasta se adaugă şi minciuna din programul de guvernare, unde scrie clar că alocaţiile vor creşte din ianuarie 2018. Suntem în februarie 2019. Este inadmisibil să nu recunoaştem că alocaţiile pentru milioanele de copii sunt o prioritate”.

La coada clasamentului european pentru alocații 

Liderul PNL maispună și că e momentul așezării bugetului pe alte priorități, mai ales că românia se confruntă cu o criză demografică: „Fondurile pentru dublarea alocației și indexarea ei cu rata inflației trebuie prevăzute clar în bugetul pe 2019. Suntem la coada clasamentului din Uniunea Europeană în privinţa cuantumului alocaţiei. Foarte multe ţări alocă peste 100 de euro, iar în România alocaţia pentru copii nu depăşeşte 18 euro. Mai mult, în ultimii patru ani, puterea de cumpărare a scăzut considerabil, iar suma de 84 lei din 2015 nu este aceeaşi cu cea din 2019. În fapt, valoarea şi cuantumul real al alocaţiei copiilor au scăzut.” mai scrie Robert Sighiartău

După amendamentele depuse la proiectul de buget, Sighiartău se așteaptă ca la Camera Deputaților, care e decizională în proiectul său cu alocațiile, argumentele că nu sunt prevăzuți bani să nu mai fie un pretext.:”Mă aştept ca actuala majoritate să ia serios în calcul proiectele pe care le-am depus, iar votul din Senat să rămână un accident nefericit. Fiecare parlamentar este responsabil față de mamele și familiile cu copii care i-au trimis în Parlament”. Proiectul lui Sighiartău propunea creșterea alocațiilor pentru copiii între 0-2 ani la 300 de lei lunar și la 150 de lei a celor între 2 și 18 ani.

În 2015 tot liberalii au obținut dublarea alocațiilor

Ultima majorare a alocațiilor copiilor s-a întâmplat în 2015 când un parlamentar liberal, Cristina Pocora a reușit să impună în comisia de muncă a Camerei Deputațiilor un amendament la o ordonanță de urgență a guvernului, prin care cerea dublarea cuantumului de la 42 la 84 de lei. Și atunci Guvernul, Victor Ponta premier, s-a impotrivit , iar deputații PSDdin Comisia de muncă i-au trântit amendamentul. După un scandal mediatic care a urmat episodului în plen, Cristina Pocora, care era la vremea respectivă și purtător de cuvânt al PNL a reușit să mobilizeze deputații opoziției să voteze proiectul, care în cele din urmă la votul final a fost votat la pachet cu ordonanta de urgență si de cei din PSD.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu